ON AIR . . . . . .

Budućnost grada i županije je u drvnoj industriji

Budućnost grada i županije je u drvnoj industriji Foto: hrv.hr, Grad Vukovar, AgroKlub.com, tportal

Postignuto suglasje

Nakon što je prošloga petka u Gradskoj upravi u Vukovaru održan sastanak predstavnika Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog drvnog klastera, postignuto je suglasje oko važnosti razvoja drvoprerađivačke industrije, ali i oko vrste i opsega poželjnih ulaganja u drvnu industriju u Vukovaru. 

Iznesena su i obrazložena stajališta Grada oko namjere da na svome području realizira poslovno ulaganje koje bi trebalo zaposliti minimalno 500 radnika na poslovima prerade drva i proizvodnje finalnih proizvoda. Istaknuto je kako se očekuje i aktivna podrška Vlade koja bi osigurala dobre ulagačke uvjete te potrebnu količinu sirovine iz državnih šuma.

Damir Barna, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog, referirao se na činjenicu da se radi o posebnom području koje traži ozbiljna ulaganja jer je broj zaposlenih u Vukovaru smanjen na 9.000 i Županija može osigurati obrazovne i druge potrebne preduvjete. Usporedbe radi, u Vukovaru je bilo zaposleno 29 000 ljudi.

02-Damir-Barna-portret-1
Damir Barna, dožupan vukovarsko - srijemski

- Radi se o posebnom području koje traži ozbiljna ulaganja jer je broj zaposlenih u Vukovaru smanjen na 9.000 i Županija može osigurati obrazovne i druge potrebne preduvjete. U grad Vukovar su pristigla tri pisma namjere, a vukovarsko ulaganje neće utjecati na postojeće drvno-prerađivačke kapacitete u Slavoniji, odnosno neće se zatvarati postojeća radna mjesta, što se moglo iščitati iz nekih medijskih komentara. Naše gospodarske prilike su alarmantne, stoga želimo privući ulagače koji će zaposliti ljude te tako i zadržati drvnu sirovinu, koja se čak u 70 posto slučajeva odvozi iz Županije - rekao je dožupan Barna.

Pozdravljena ulaganja u drvnu industriju

Hrvatski drvni klaster pozdravlja daljnja ulaganja u sektor, posebno iz razloga što su sva tri subjekta koja su iskazala interes za ulaganjem članice Klastera.

- Ulaganja su motor sektora i svake godine naše tvrtke ulože preko 110 milijuna eura kroz redovita tehnološka ulaganja, dok se u preradi drva trenutno realiziraju mnogobrojni kapitalni projekti vrijednosti između 10 i 70 milijuna eura - istaknuo je Marijan Kavran, direktor Klastera, dodavši kako se nažalost cijeli slučaj s ulaganjem u Vukovar pretvorio u političko pitanje, bez da su prethodno rasvijetljeni i pojašnjeni svi ulagački detalji.

Klaster predlaže izradu stručne analize, odnosno ulagačke podloge koja će uzeti u obzir kadrovske potencijale, postojeće sirovinske resurse i tržišne parametre, koji trebaju dati odgovore na konjunkturu te vrstu deficitarnih proizvoda. Sve navedeno moglo bi biti dio natječajnih uvjeta, koje bi trebala raspisati hrvatska Vlada.

- Nama trebaju snažni ulagači, tvrtke s artikuliranim pozicijama na svjetskom tržištu, koji mogu razviti i unaprijediti sektor i koji mogu isplatiti plaću radnicima na razini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, a ne da se kroz kapitalna ulaganja svrstavamo u razinu minimalnih plaća. Takvim i sličnim karakteristikama ovaj projekt bi opravdao svu podršku i otklonile bi se sumnje da se radi tek o stjecanju dodatnih prava na sirovinu - kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Važan ulagački projekt

Predstavnici Županije, Grada i Klastera dijele mišljenje kako se radi o važnom ulagačkom projektu, koji je otvoren za sve zainteresirane investitore te kako je u narednom razdoblju potrebno dodatno obrazložiti i dopuniti sve natječajne elemente navedenog projekta u cilju njegove brze realizacije i postizanja optimalnih ishoda ulaganja, koja trebaju biti u skladu s razvojnim smjernicama lokalne i područne samouprave, nadležnih državnih institucija te svakako trebaju biti usklađeni s razvojnim interesima drvno-prerađivačkog i na šumi baziranog sektora u Republici Hrvatskoj.

Tri pisma namjere

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava već duže vremena naglašava veliko značenje te izražava zadovoljstvo najavom talijanske Florian grupe koja u Vukovar planira investirati 25 milijuna eura u tvornicu parketa te zaposliti oko 500 ljudi.
03-Florian-Hrvatska-Lipovljani-1
Florian grupa Hrvatska, proizvodni pogon u Lipovljanima

- Za sada imamo tri obvezujuća pisma namjere s garancijama banaka, planom izgradnje i otkupa zemljišta. Osim talijanske Florian grupe, za dolazak u Vukovar zainteresiran je Darko Pervan, Hrvat iz Švedske koji slovi za najvećeg izumitelja u svijetu drvne industrije, kao i Ri Petrol - kaže Penava.

Dodao je da s hrvatskom Vladom artikuliraju model da se ide s natječajem za količinu drvne mase, prema kojemu se moraju ispuniti uvjeti o finalizaciji proizvoda, broju zaposlenih i visini njihova dohotka.

- Nadam se da će se uspjeti otvoriti radna mjesta s plaćama koje će ljudima omogućiti život i ostanak na ovom području, a ne da one iznose 2.500 kuna - pojašnjava Penava.

Investitori spremni, čeka se odluka Vlade o kvoti

Ono što posebno veseli je činjenica da su investitori spremni, no čeka se još konačna odluka hrvatske Vlade o kvoti koja će se dodijeliti Vukovaru nakon čega slijedi raspisivanje natječaja prema kojemu bi bili dužni otvoriti pogon i radna mjesta u njemu.

- Mišljenja sam da je najjači među potencijalnim investitorima Darko Pervan, vlasnik više od 1600 patenata u svijetu. Po meni bi to bila najljepša priča - otkriva Penava.

04-Darko-Pervan-1
Darko Pervan, osnivač Pervanove grupe i Valinge Innovationa

Pervan je jedan od najbogatijih Hrvata te slovi za najvećeg izumitelja u svijetu drvne industrije. Na njegovu popisu izuma je vodoravni mehanički spoj, klik sustav za povezivanje laminata, parketa, LVT-a i ostalih podnih obloga.

Prema pisanju medija, Pervan je prije desetak godina krenuo s investiranjem u Hrvatsku. Isprava je kupovao nekretnine, vile i ljetnikovce na dubrovačkom području, a potom se okrenuo i ka hrvatskoj drvnoj industriji, u koju je uložio oko sto milijuna eura. Kupio je ogulinsko Tehno drvo, kojemu je promijenio ime u Bjelin te mu pripojio pogon u Bjelovaru. U Vukovaru namjerava otvoriti proizvodni pogon. Cilj mu je postati najveći proizvođač podnih obloga na svijetu, a uz pogone u Hrvatskoj i Švedskoj, gradio bi pogone i u Sjevernoj Americi.

Udruženje drvno-prerađivačke industrije investiciju smatraju problematičnom

Potencijalnu investiciju talijanske Florian grupe u Udruženju drvno-prerađivačke industrije HGK smatraju problematičnom jer od države uvjetuju osiguravanje 50.000 kubika hrasta godišnje, dok prema pismu razumijevanja Hrvatskih šuma, koja regulira dodjelu sirovine, maksimalna količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje iznosi 20.000 kubika.

06-Spacvanska-suma-1
Spačvanska šuma

- Tvrtka Spačva, ima puno veće kvote, a imaju ih i pojedine druge tvrtke. No, bit priče koju zastupamo je finalizacija proizvoda. Tvrtke koje finaliziraju proizvod i zapošljavaju najviše ljudi, a drvetu daju dodatnu vrijednost, imaju pravo na tražene količine drvne sirovine - objasnio je Penava, naglašavajući da se upravo u našoj županiji nalazi Spačvanski bazen, koji je najveće stanište hrasta lužnjaka u cijeloj Europi.

Kako je objasnio, tek 32 posto ovoga vrijednog drveta ostaje unutar granica naše županije, a preostalih 68 posto odlazi izvan nje, kao i izvan granica Hrvatske.

Penava: Od našega hrasta trebamo živjeti mi

Planirana investicija u grad Vukovar ne uključuje izgradnju pilanskih kapaciteta jer u Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji dostatan broj pilana koje su dovedene u izuzetno tešku poslovnu i financijsku situaciju uzrokovanu sadašnjim modelom preraspodjele drvne sirovine Hrvatskih šuma na način da se samo trećina drvne mase županije prerađuje u samoj županiji, a prema neslužbenim podacima preko 80% drvne sirovine izvozi se iz Republike Hrvatske u obliku trupaca.

- Naravno da mi u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj se nalazi najveći bazen hrasta lužnjaka u Europi smatramo kako, ako itko treba živjeti od njega, onda su to ljudi iz naše županije - jasnog je stava Penava, a istoga mišljenja je i vukovarsko-srijemski dožupan Damir Barna.

Nema pogodovanja

U dopisu koji je medijima poslan iz Grada Vukovara jesno naglašavaju da neće pogodovati niti jednoj tvrtki nego će putem natječaja drvnu sirovinu dobiti onaj koji zaposli najviše djelatnika i osigura finalizaciju proizvodnje.

05-Ivan-Penava-portret-1
Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara

- Jedino pogodovanje o kojemu možemo govoriti temeljit će se na saniranju izravne ratne štete u iznosu 9,5 milijardi kuna, na temelju svega što je Vukovar dao za ovu državu, na temelju toga što je prije rata Vukovar imao 29 000 radnih mjesta, a danas jedva 9 000 te na temelju zakona koji kažu da je razvoj Vukovara strateški interes Republike Hrvatske - navodi se u dopisu.

 Zajednički kriterij treba biti finalizacija proizvoda

- Uvažavajući u potpunosti stav hrvatskih drvoprerađivača i zajednički interes, odnosno otvaranje radnih mjesta, moram naglasiti kako sa svakim višim stupnjem finalizacije drvnog proizvoda, raste i potreba za većim brojem. To nam treba biti jedini kriterij. Prema tome u potpunosti dijelimo mišljenje Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK te smo sigurni kako neće imati ništa protiv toga da to prihvatimo kao zajednički kriterij koji će potom dovesti do toga da svi oni koji ne rade finalizaciju drvnog proizvoda nego žive od trgovine ne mogu sudjelovati u ovoj priči. Smatram kako takvom djelatnošću ne pridonose niti razvoju drvne industrije niti razvoju gospodarstva pa time ni povećanju broja radnih mjesta u drvnoj industriji - zaključuje Penava.

Penava je izrazio uvjerenje kako i Grad Vukovar i Udruženje drvno-prerađivačke industrije štite jednake interese jer nikome nije u interesu podržavati one koji izvoze visoko vrijednu sirovinu, a to je drvo, osobito slavonski hrast te pri tome ne zapošljavaju djelatnike na njegovoj obradi.

Pročitano 1033 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Gospodarstvo

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija