Ispiši ovu stranicu

Hrvatski suverenisti: Zabraniti ulazak Srbije u EU sve dok se ne riješe otvorena pitanja

Politička platforma Hrvatski suverenisti koja okuplja stranke Hrast i Hrvatsku konzervativnu stranku, građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' i 'Hrvatski bedem' te više udruga civilnog društva, zalaže se u svom programu za očuvanje tradicionalnih vrijednosti i kulture Hrvatske s naglaskom na instituciju obitelji. 

Svoju kampanju za predstojeće izbore za Europski parlament započeli su iz Vukovara, a grad na Dunavu danas su posjetili nositeljica liste Ruža Tomašić, aktualna vijećnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica HKS-a te Pero Kovačević, jedan od kandidata na listi za Europski parlament ispred Hrvatskih suverenista.

Tomašić je istaknula da su temelji Hrvatskih suverenista bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Smatraju da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu i uvođenja eura dok se ne smanji javni dug i rashodi te dok se jasno ne definira monetarna i fiskalna politika.

Zalažu se za kontrolu granica u sklopu koja će država moći odlučivati tko i pod kojim uvjetima ulazi u Hrvatsku, ali i za blokadu Srbije na njezinom putu ulaska u EU dok se ne riješe otvorena pitanja koja ova zemlja ima s Hrvatskom.

- Mislim da hrvatski građani Vukovara, kao i građani srpske nacionalnosti, a koji su bili lojalni, nisu dobili svoju zadovoljštinu. Znamo što se u Vukovaru događalo i sada od nas traže da se završi 23. i 24. poglavlje o ulaska Srbije u EU. Mi na to ne možemo pristati i nadamo se da će nam dati potporu da i dalje stojimo kod toga i da insistiramo na rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Riječ je o rješavanju pitanja granice, nestalih osoba, povrata kulturnoga blaga i isplate ratne odštete te osuda svih ratnih zločinaca koji slobodno šetaju po Republici Srbiji - rekla je Tomašić.

Tomašić je dodala kako je razgovarala s povjerenik za proširenje Johannesom Hahnom na tu temu, te joj je on rekao kako su bilateralni problemi koji trebaju biti riješeni bilateralnim putem između Hrvatske i Srbije.

- Odgovorila sam mu kako se to ne može riješiti tim putem jer Srbija jednostavno ne želi sjesti za isti stol s ciljem rješavanja ovih pitanja. Ako je ovo jedini put kako možemo riješiti sva otvorena pitanja tada ne trebamo dopustiti ulazak Srbije u EU. To dugujemo svim poginulim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za slobodnu i suverenu Hrvatsku.

Identičnoga stava je i Pero Pero Kovačević, kandidat na listi za Europski parlament ispred Hrvatskih suverenista.

- Naša stajališta su jasna. Srbija ne može postati članicom EU dok ne riješimo sva otvorena pitanja jer je to najbolji zalog za budućnost i za Hrvatsku i ta Republiku Srbiju - rekao je Kovačević.

Pero Kovačević jedini u Hrvatskoj ima status pravnoga eksperta pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. Iz te pozicije čudi ga što Hrvatska nije iskoristila čitavi niz dokaza s dosadašnjih suđenja na Međunarodnom sudu pravde.

Pročitano 1519 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac