Ispiši ovu stranicu

PLENKOVIĆ U VUKOVARU O DVIJE HRVATSKE: Ne treba nam spas od izmišljene kvazi krize nego od „Kršitelja Ustava“

PLENKOVIĆ U VUKOVARU O DVIJE HRVATSKE: Ne treba nam spas od izmišljene kvazi krize nego od „Kršitelja Ustava“ Foto: M.Čorak

Na vukovarskom korzu danas je održan predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice na kojemu je nazočio i predsjednik hrvatske vlade i premijerski kandidat HDZ-a Andrej Plenković. Okupljenima je poručio kako je uvjeren u pobjedu te nastavak stvaranja, smatra, uspješne Hrvatske.

Kandidate na listi u V. Izbornoj jedinici predstavio je nositelj liste Marin Piletić, dosadašnji ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te je dodao kako je uvjeren da će njihova lista ostvariti devet mandata.

Da očekuje osam, a neće imati ništa protiv ni devet mandata koje je najavio Piletić, rekao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković koji se okupljenima zahvalio na podršci. Poručio je kako je V. izborna jedinica tvrđava Hrvatske demokratske zajednice.

- Ovi izbori jako su važni jer na njima biramo između dvije Hrvatske. Jedna je ova naša, koja predano radi, koja ustaje rano i s posla ide kasno, koja se trudi jednakim žarom i entuzijazmom za svaki pedalj Hrvatske. To radimo sa srcem, sa željom da unaprijedimo kvalitetu života naših ljudi, da naše gospodarstvo učinimo otpornijim i agilnijim, da zemlja bude uređena, da se poštuje Ustav, zakon i vladavina prava -  rekao je Plenković te se pohvalio uspjesima u svom mandatu od 2016. godine do danas. Naveo je kako danas u Hrvatskoj ima 200.000 radnih mjesta više, kako radi 1.650.000 radnika, što je, kako tvrdi, više nego 1991. godine te da je nezaposlenost u zemlji samo 5,9 posto.

Pohvalio se Plenković kako su prosječnu plaću povisili za 490 eura, minimalna je narasla za 103 posto, dok je prosječna mirovina ukupno rasla za 62 posto. Napomenuo je u svom govoru kako se njegova Vlada susrela s velikim izazovima i krizama poput propasti Agrokora, krize u brodogradilištima, pandemije Covid-19 virusa, dva razorna potresa u Zagrebu i na Banovini, poput ruske agresije na Ukrajinu koja je ostavila velike posljedice. No, kako kaže, uvijek su pronašli načine da se Hrvatska izdigne iz svega.

Politika njegove Vlade oslikala je svoje rezultate, tvrdi, i u Vukovarsko-srijemskoj županiji te gradu Vukovaru.
- Sve ključne investicije u ovome gradu dogodile su se uz potporu Vlade poput Odluke da vukovarska bolnica postane nacionalna memorijalna bolnica i da država stoji iza nje, poput ulaganja u studentski dom, veleučilište, u vodnokomunalnu infrastrukturu, u gospodarstvo grada Vukovara, rješenja za održivost poslovanja Borova... U vrijeme pandemije koronavirusa radnicima i poslodavcima davali smo potpore, iz proračuna isplaćivali plaće privatnom sektoru i tako održali na nogama 130 tisuća poduzeća i obrta -  hvalio se Plenković te dodao kako su zadnjim odlukama podignute plaće u državnim i javnim službama za 32 posto. To je, kaže Plenković, najveći porast plaća u povijesti suverene Hrvatske.

SVOJU VLADU HVALIO, MILANOVIĆA "OPRAO"

Govorio je i o „drugoj Hrvatskoj“ te se obrušio na Zorana Milanovića kojega je nazvao „kršiteljem Ustava“.
- On spominje nekakvu Vladu nacionalnog spasa. Kada sam čuo tu briljantnu ideju, mislio sam da je zabuna, a onda sam shvatio da Hrvatima i Hrvatskoj treba spas od Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, 3 milijarde eura investiranih kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, od Vlade koja je za jedno desetljeće Hrvatskoj osigurala 25 milijardi bespovratnih sredstava za obnovu od potresa, itd. -  bio je sarkastičan Plenković nabrajajući i članstva u Schengenu, Europodručju i dr.

Oštro je komentirao Milanovićeve rezultate tijekom mandata od 2011. do 2015. godine.
- Zaslužujemo da u ovako dramatičnim okolnostima izmišljene kvazi krize koju nameće kršitelj Ustava i njegovi jataci, Hrvati potraže spas od ekipe koja je imala šansu upravljati Hrvatskom između 2011. i 2015. godine kada su mirovine rasle 3 posto, a u našem mandatu 62, kada plaće nisu rasle uopće, kada se pregovaralo sa sindikatima tako da im je osnovica rasla nula posto u četiri godine. Ja mislim da Hrvati to nisu zaboravili, mislim da nam ne treba spas od izmišljene katastrofe i krize, a kamo li katarza koju je predvodio Zoran Milanović, čovjek koji nas već 2,5 godine međunarodno sramoti i gura nas neprincipijelnim vanjskopolitičkim stajalištima u ruski kamp, umjesto da slijedi politiku naše Vlade. Nema ni jednog naroda na teritoriju Europe koji je bio žrtva agresije kao što smo mi bili žrtva velikosrpskog Miloševićeva režima, da bi sada uskratili potporu prijateljskoj Ukrajini i ukrajinskom narodu koji trpi brutalnu agresiju već dvije godine. Mi ćemo 17. travnja pokazati da ne treba kvazi spas ni Vlada nacionalnog spasa nego kontinuitet, stabilnost, pouzdanost, sigurnost i razvoj koje nudi ova uspješna Vlada -  rekao je Plenković.

MAŽAR UVJEREN U POBJEDU

Na skupu se obratio okupljenima i domaćin, predsjednik gradske organizacije HDZ-a Vukovar Nikola Mažar koji je poručio kako će još jedna pobjeda stranke na parlamentarnim izborima biti samo uvod u ono što će HDZ ostvariti na lokalnim izborima u Vukovaru iduće godine.

Pročitano 731 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI