NAJNOVIJE
Održan sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Na inicijativu predstavnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske u sklopu kojega je održan i radni sastanak hrvatskih ZAKUD-a.

Na radnome sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

- Tema ovih sastanaka zajednička je suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana, zbog korone, situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav - rekla je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar.

Požar je istaknula kako se na sastanku dogovorio i zajednički nastup prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:19)
Tijekom vikenda na području županije sedam prometnih nesreća

Tijekom vikenda na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno sedam prometnih nesreća, od čega je jedna sa ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom kao posljedicom - izvijestili su iz Policijske postaje vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 13:36)
Požar na trgovini u Vukovaru, trgovkinja lakše ozlijeđena

U petak u 12,45 sati u Vukovaru, u ulici Kardinala Alojzija Stepinca, došlo je do požara na vanjskom dijelu trgovine, gdje je središte bilo na nadstrešnici - izvijestili su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 13:17)
U četvrtak i subotu masovna cijepljenja u Vukovaru i i Vinkovcima

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije pozvao je sve zainteresirane punoljetne osobe s područja županije da se odazovu na masovno cijepljenje protiv koronavirusa.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 13:14)
Pronađeni sumnjivci za razbojništvo u benzinskoj postaji u Starim Jankovcima

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su provedenim izvidima brzo utvrdili moguće sumnjivce za razbojništvo u benzinskoj postaji u Starim Jankovcima.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 13:07)
Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac primio goste iz Njemačke

U posjet Vukovaru stigao je gradonačelnik njemačkog grada Vache, Martin Müller, te mladi iz istoga grada koji posljednjih 10 dana borave u Vukovaru.  Riječ je o projektu međunarodne suradnje koji Grad Vukovar zajedno s njemačkim gradovima Geisa i Vacha provodi još od 2014. godine, a čiji je cilj da mladi iz Hrvatske i Njemačke upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude te stvaraju nova poznanstva. Goste iz Njemačke primio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

-Uz upoznavanje novih kultura, mladi na ovaj način stvaraju internacionalna prijateljstva i mnoga od njih ostaju zauvijek- naglasio je Sušac.

Gradonačelnik Vache, Martin Muller, naglasio je kako nije prvi puta u Vukovaru ali kako je Vukovar uvijek iznova impresionira.

-Svaki puta kad dođem u Vukovar vidim kako grad raste i izgrađuje se a s drugw strane još uvijke su vidljivi tragovi rata- rekao je Muller.

Cijeli projekt preokrenuli su Udruga Caritas iz  Geisa i bivši vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, podsjetila je Daniela Tischendorf iz Udruge Caritas.

 Nijemci u Vukovaru

Mladima iz Njemačke svidio se grad, Vodotoranj, Dunav, hrana ali najviše prijateljstva koja su sklopljena s mladim Vukovarcima. Zajedno su proteklih 10 dana sudjelovali  u brojnim aktivnostima poput uređenja Vukovarske ade, čišćenju dvorišta Gradskog muzeja i sličnih. Tijekom svog boravka u Vukovaru i okolici su posjetili memorijalna i kulturna mjesta u Vukovaru.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 12:48)
MUP: Za vikend 12 poginulih u prometu

Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama poginulo je 12 osoba, a zaustavljeno je 12 ponavljača najtežih prekršaja u prometu, izvijestila je u ponedjeljak policija.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 12:19)
Marija Molnar

Marija Molnar

Petak, 23 Srpanj 2021 10:54

U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima u tijeku je druga godina provedbe trogodišnjeg projekta (RE)aktivacija starijih osoba!', a kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici. Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom za starije osobe Primum.

- Opći je cilj projekta širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi, podrška deinstitucionalizacije i aktivnog uključivanja starijih osoba u društvo kroz usluge i inovativne modele uključivanja. U tom smislu provodimo različite aktivnosti od organiziranja i provedbe kreativnih i edukativnih radionica i edukacija za osobe starije životne dobi, preko pružanja pravne i psihološke pomoći i podrške osobama starije životne dobi do monitoriranja inovativnog pristupa socijalnom uključivanju takvih osoba korištenjem moderne tehnologije. Tu smo aktivnost nazvali Mobilna halo pomoć u kući. Kroz projekt jačamo i mrežu s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje, a dio aktivnosti je i promocija projekta te evaluacija – pojasnila je Melita Bošnjak iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, voditeljica Referentnog centra Vukovar.

PRITISKOM NA SOS TIPKU POZIVA SE DOJAVNI CENTAR

Inače, spomenutu mobilnu telefonsku pomoć u kući uveli su u prvoj godini provedbe projekta kao inovativni način komunikacije. Pribavili su mobilne komunikacijske aparature s pripadajućim SIM karticama i bonovima potrebnim za rad SIM kartice putem koje pritiskom na SOS tipku, uređaj šalje podatke o GPS lokaciji korisnika i poziva dojavni centar u Domu za starije osobe Primum, a koji odmah po dojavi pristupa pružanju pomoći putem telefona.

- Iz dojavnoga centra upućuje se osoba od povjerenja koju je korisnik naveo i prema potrebi pozivaju se hitne službe, a sve kako bi se pomoć pružila u okviru tzv.zlatnog sata što je bitno da se ne razviju komplikacije i predstavlja glavni preduvjet da osoba nastavi samostalni život. Svemu je tome dakako cilj da starije osobe što dulje ostanu u vlastitim domovima kao i prevencija određenih teških zdravstvenih stanja do kojih može doći ukoliko se osobi u ugrozi pravovremeno ne pruži odgovarajuća zdravstvena skrb i pomoć. Kroz suradnju s udrugama koje skrbe o starijim osobama i putem informacija o korisnicima usluga pomoći u kući, utvrđeno je deset korisnika koji imaju veliku potrebu za uređajima i to u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku. Kod svakog korisnika obavljena je edukacija o načinu korištenja uređaja i pružanja pomoći putem telefona te im je aparat predan na korištenje – pojasnila je Bošnjak.

Korisnicima su osigurane kartice s telefonskim brojem te minute odnosno bonovi za razgovor koje su ograničene samo na upućivanje sos poziva i testiranje uređaja. Kroz svo vrijeme provedbe projekta monitorira se sustav mobilne pomoći u kući kako bi se na vrijeme mogao popraviti ukoliko dođe do poteškoća ili situacije da je usluga onemogućena korisnicima tijekom 24 sata.

RADIONICE ZA REAKTIVACIJU, EDUKACIJE ZA INFORMIRANOST

Vezano uz spomenute kreativne radionice za osobe starije životne dobi Bošnjak najavljuje da će biti organizirane u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji s ciljem bolje socijalne uključenosti osoba starije životne dobi kroz druženja na tim radionicama kao i učenja novih, kreativnih načina izražavanja kroz likovne, plesne i nutricionističke aktivnosti što je od iznimne važnosti za reaktivaciju i uključivanje osoba treće životne dobi u socijalne procese.

S druge pak strane, bit će održane i tri edukacije i to o pravima osoba starije životne dobi u odnosu na problematiku s uzdržavanjem, skrbi nad starijim osobama, pravima iz sustava socijalne skrbi, o prevenciji nasilja nad starijima kroz edukacije o pravnim mogućnostima raspolaganja imovinom za života, ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, oporučnom nasljeđivanju i anticipiranom pristanku, a najavljena je i motivacijska edukaciju pod nazivom Aktivacijom do duljega života- motivacijska edukacija.

- Edukacije su važne za korisnike u odnosu na podizanje razine informiranosti o načinima raspolaganja imovinom za vrijeme života, preventivnom djelovanju na informiranost korisnika u odnosu na sprječavanje nasilja nad starijima kroz informiranje o pravima i načinima zaštite, socijalnim pravima. Također, pravna i psihološka podrška je aktivnost u ovom projektu koja će omogućiti osobama starije životne dobi pravnu i psihološku informiranost kao alat kojim će moći ostvarivati svoja prava i podići bolju informiranost. Kroz svo vrijeme provedbe projekta promovirat ćemo provedene projektne aktivnosti radi bolje informiranosti i uključivanja osoba starije životne dobi u projektne aktivnosti kako bismo ih u što većem broju uključili u edukacije, radionice, informirali i pomogli u zaštiti prava – naglasila je Bošnjak.

 

 

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 12:59

Kako bi se povećala dostupnost cjepiva i izdavanja potvrda o cijepljenju, ono će biti dostupno i u ljekarnama, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 11:46

 Premijer Andrej Plenković rekao je danas na sjednici Vlade RH da je, nakon razdoblja smanjivanja i stagnacije, u zadnjih tjedan dana vidljiv osjetni porast novih slučajeva zaraze koronavirusom, pozvao je na oprez i dodao da se na Jadranu uvode dodatne restrikcije, prenosi HINA.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 11:34

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 10:04

U našoj je zemlji u posljednja 24 sata zabilježeno 179 novozaraženih koronavirusom, istaknuo je na sjednici Vlade RH ministar zdravstva Vili Beroš.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 08:04

Uz pomoć Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i iznosa od 220 tisuća kuna, Općina Borovo osigurala je financijska sredstva za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini u Dječjem vrtiću Zlatokosa Borovo.

Srijeda, 21 Srpanj 2021 14:21

U prigradskome naselju Sotin završeno je uređenje i kompletna sanacija dviju ulica - Vladimira Nazora ukupne dužine 1 360 metara i Matice Hrvatske dužine 308 metara. Radove u koje je Grad Vukovar uložio 3,2 milijuna kuna s PDV-om obavila je gradska tvrtka Komunalac u roku od pet mjeseci. Ulice su dobile novi asfalt, novu kolničku konstrukciju, kombinirani sustav oborinske odvodnje (otvoreni i zatvoreni), novu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju te hortikulturu.

Srijeda, 21 Srpanj 2021 10:44

Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Županje, javnost je informirana o formiranju Kluba zastupnika Nezavisne liste Damira Juzbašića koji je na proteklim lokalnim izborima osvojio mandat gradonačelnika. Od 15 članova, njegova lista ima najviše vijećnika u vijeću - sedam, slijedi HDZ s pet vijećnika, SDP s dva, a jedan je vijećnik nositelj liste grupe birača - Darko Lorger. Na aktualnome satu, SDP-ov Mario Galović postavio je pitanje gradonačelniku Juzbašiću o statusu prodanih čestica u Poduzetničkoj zoni, odnosno je li istina da je u ugovor o prodaji uključena vremenska obveza o stavljanju čestice u funkciju, a naknadnim aneksima ukinuta te hoće li Grad Županja po tom pitanju pokrenuti nekakve korektivne aktivnosti s obzirom da je takvim aneksima na gubitku. Također, Galović je upitao gradonačelnika Juzbašića i mogu li se ti aneksi ugovora staviti na uvid javnosti u digitalnom obliku.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija