Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Dani europske baštine u Gradskom muzeju Vukovar

Dani europske baštine u Gradskom muzeju Vukovar Dani europske baštine u Gradskom muzeju Vukovar Foto: Vedran Vuleta

Obilježavanje Dana europske baštine inicijativa je koja putem kulturno povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta od davne 1985. godine širi znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju.

Republika Hrvatska se 1995. godine pridružila ovoj manifestaciji i od tada kontinuirano, svake godine, obilježava Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Dani europske baštine u Hrvatskoj 2016. godine obilježavaju se od 20. rujna do 26. listopada. Službeno otvorenje središnje izložbe „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ održano je 20. rujna u zagrebačkom Muzeju Mimara. Ove godine u brojnim naseljima diljem Hrvatske organizirane su izložbe, radionice, predavanja, prezentacije i drugi sadržaji koji su posvećeni promidžbi i obnovi kulturne baštine te važnosti uključenja zajednice kao jednog od ključnih partnera u očuvanju baštine.

Gradski muzej Vukovar dio je kompleksa Eltzova vlastelinstva koji je registrirano kulturno dobro i koji je nakon teškog uništenja tijekom Domovinskog rata obnovljen po vrlo visokim konzervatorsko-restauratorskim kriterijima, pri čemu se poštovala muzejska namjena. Takav pristup rezultirao je vrhunski opremljenim muzejom i obnovljenim kulturnim dobrom koje je danas glavni nositelj kulturnih aktivnosti grada Vukovara te simbol stradanja i obnove, ne samo materijalne nego i duhovne.

Baština i zajednica

U sklopu Dana Europske baštine u Gradskom muzeju Vukovar održane su prezentacije o procesu obnove Muzeja i konzervatorsko – restauratorskim zahvatima na obnovi svečanih dvorana, kao i namjeni pojedinih prostora dvorca Eltz kroz stoljeća, zatim o aktivnostima i manifestacijama te radionicama posvećenih djeci i mladima od vremena povratka do završetka obnove i otvaranja stalnog postava muzeja. Predavanja su održali Zdenka Predijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela pri ministarstvu kulture u Vukovaru; Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar; Ivna Nadovski, muzejski pedagog Gradskog muzeja Vukovar; Ana Pavešković Burazer, konzervatorica i restauratorica Gradskog muzeja Vukovar i Toni Roca, kustos povijesne zbirke Gradskog muzeja Vukovar.

- Prva ideja o obilježavanju Dana europske baštine pojavila na skupu ministara Europske unije u Granadi, a cilj je obilježavanja podizanje svijesti kod ljudi u smislu koliko kulturna baština obilježava naš život, koliko je ona bitna te koliko je obvezujuća u budućnosti jer je visoka svijest o onome što baštinimo jedan od najboljih oblika očuvanja kulturne baštine – rekla je Predrijevac.

Gradski muzej Vukovar dobitnik je nagrade Europski muzej godine, Silletto 2016., koju dodjeljuje Europski muzejski forum muzejima koji posebnu pažnju posvećuju uključivanju lokalne zajednice u svoj rad. Ovu nagradu Muzej je dobio između 49 muzeja iz 24 europske zemlje koliko ih je bilo u konkurenciji. Svojim aktivnostima Muzej okuplja umjetnike, restauratore, konzervatore i ljude koji cijene umjetnost i kulturu promičući univerzalne vrijednosti obnove, suradnje i prezentacije kulturne baštine u svim segmentima.

- Kako se Dani europske baštine u ovoj godini održavaju pod nazivom Baština i zajednica, upravo je to tema s kojom se Gradski muzej Vukovar povezao s cjelovitim tematskim blokom s obzirom da je u travnju ove godine muzej dobio nagradu Silletto, koja objedinjava ona značenja koja muzej ima u svojoj suradnji sa zajednicom. Tu se misli i na uključenost zajednice u rad muzeja ali i na uključenost muzeja u rad zajednice. Gradski muzej Vukovar od svog postanka intenzivno radi na aktivnostima koje se vežu za školski uzrast, razne manifestacije i priredbe posvećene našim sugrađanima – rekla je Marić, te dodala da su od povratka muzeja u Vukovar organizirali niz manifestacija koje su postale tradicionalne, a neke od njih su Festival komorne glazbe, Vukovarske adventske svečanosti i Nebo nad Vukovarom te niz priredbi i promocija u kojima su sudjelovali naši sugrađani i umjetnici iz drugih krajeva Hrvatske.

2009. godine muzej je iseljen u Ružičkinu kuću radi obnove, a od tada do 2014. se pripremao stalni postav muzeja. Otvaranjem stalnog postava Gradski muzej Vukovar objedinio je cjelovitu priču obnovljenog spomenika kulture i obnovljene spomeničke baštine koja je pristupačna velikom broju posjetitelja koji danas dolaze u Vukovar.

Organizatori obilježavanja Dana europske baštine su konzervatorski odjel pri ministarstvu kulture i Gradski muzej Vukovar.

Pročitano 1766 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI