Ispiši ovu stranicu

Muzeju vučedolske kulture Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za realiziran stalni postav

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Muzeju vučedolske kulture Godišnju nagradu za realizirani stalni postav u 2015. godini. Svečana dodjela Godišnjih nagrada i Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva održana je u četvrtak, 20. listopada 2016. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu. Ravnateljici Muzeja, Mireli Hutinec nagradu je uručila pomoćnica Ministrice kulutre, dr. sc. Ana Lederer. Idejnu koncepciju budućeg Muzeja 2005. godine u sklopu projekta 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar - Vučedol 2005-2015.' potpisuju Ružica Marić, prof. arheologije i prof. dr. sc. Aleksandar Durman, dugogodišnji voditelj arheoloških istraživanja Vučedola i nositelj interpretacija interdisciplinarnih istraživanja. Autori muzeološke koncepcije i stalnoga postava su prof. dr. sc. Aleksandar Durman i Mirela Hutinec, dipl. arheolog, a arhitektonsko rješenje stalnog postava potpisuje arhitektica doc. Vanja Ilić.

Muzejski postav rezultat je sustavnih istraživanja i znanstvenih interpretacija, ali i razumijevanja biti jednoga vremena. Rezultat je to i višegodišnjeg rada cijelog niza stručnjaka i suradnika koji su svoj doprinos utkali u ovaj Muzej. Vrijednost muzeja je u tome što su od početka Projekta svi sudionici u realizaciji Muzeja vučedolske kulture simultano i koordinirano radili na projektu kojega je produkt izvanredna arhitektonska cjelina stvarana za specifičan muzeološki postav posvećen samo jednoj prapovijesnoj kulturi. Arhitekti Muzeja – Radionica arhitekture: prof. Goran Rako, Josip Sabolić, Iva Pejić i Mario Škarijot, te arhitektica stalnog postava, doc. Vanja Ilić dobitnici su prestižnih arhitektonskih nagrada: 

2013. II nagrada za objekt javne namjene / Internacionalna arhitektonska nagrada Bakua, Azerbajdžan 
2015. Velika nagrada 50. zagrebačkog salona arhitekture
2015. Međunarodno priznanje / Piranski dnevi arhitekture 2015
2015. Najbolji objekt javne namjene od opeke u Hrvatskoj i Sloveniji / Wienerberger Brick Award 2015
2016. Nagrada Viktor Kovačić za najuspješniju arhitektonsku realizaciju u Hrvatskoj 2015. godine
2016. Nagrada Vladimir Nazor za arhitekturu iz 2015. godine
2016. Prva nagrada na East Centric Triennalu 2016 / Bukurešt, Rumunjska
2016. Nominacija za nagradu Mies van der Rohe, za najbolju europsku kuću 2015.-2016. godine 

Muzej vučedolske kulture dobitnik je također posebne međunarodne muzeološke nagrade Živa Award Foruma slavenskih kultura 2016. godine za kreiranje novog muzeja dodijeljene 16. rujna 2016. u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Muzej vučedolske kulture jedan je od tri finalista Godišnje turističke nagrade za Kulturnu atrakciju godine na Danima hrvatskog turizma koji se održavaju 26. i 27. listopada 2016. godine u Bolu na otoku Braču u organizaciji Hrvatske turističke zajednice.

Svečana dodjela Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada održat će se na svečanosti 27. listopada.

Pročitano 1351 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Portal HRV