Ispiši ovu stranicu

U Osnovnoj školi Antuna Bauera održana 2. Školska književna večer Rusina

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se,  s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti,  obilježava 21. veljače, u Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru održana je 2. Školska književna večer Rusina.

Učenici rusinskog jezika i kulture,  odjeveni u rusinsku narodnu nošnju,  predstavili su poeziju rusinskog pjesnika Tomislava Mišire koji je izdao novu zbirku pjesama te kroz rusinske pjesme i dio kulturne baštine Rusina koja se velikim dijelom još uvijek njeguje u obitelji te s koljena na koljeno prenosi na mlade naraštaje.

 –  Cilj ovakvih književnih večeri je očuvanje rusinske kulturne baštine. Želimo očuvati i osvijestiti kod djece da ovdje živi rusinska nacionalna manjina i da njezini pripadnici brinu o tome da se jezik i kultura njeguju i očuvaju. Književna večer je izraz ljubavi prema jeziku, književnosti i povijesti Rusina, znanja o pjesnicima i njihovu stvaralaštvu, rekla je Ilona Hrecešin učiteljica rusinskog jezika i kulture dodavši kako je Školska književna večer Rusina održana i u Starim Jankovcima i Petrovcima.

U Osnovnoj školi Antuna Bauera nastavu učenja rusinskog jezika i kulture u protekle dvije godine pohađaju učenici od drugog do osmog razreda, njih 12, a stvaralaštvo rusinskih pjesnika i književnika temeljni je dio nastave.

Književnoj su večeri nazočli i Mijo Šajtoš, predsjednik Rusnaka, Društva Rusina u Republici Hrvatskoj te Zvonimir Barna, dopredsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine Grada Vukovara koji su bili inicijatori osnivanja nastave na rusinskom jeziku u Osnovnoj školi Antuna Bauera. – Društvo Rusnak ima puno učitelja i rodila se ideja da se nastava na rusinskom održava i u ovoj školi. Zahvaljujemo ravnatelju koji je imao razumijevanja te nam osigurao prostor i učiteljicu, a postupno se i broj djece povećava. Rusini su dobar i pošten narod, ovdje žive već 200 godina i s većinskim hrvatskim narodom dijele i dobro i zlo, rekao je Šajtoš.  

Pročitano 1346 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić