Ispiši ovu stranicu

Rusini proslavili svoj dan

Proslavu upriličili u dvorcu Eltz Proslavu upriličili u dvorcu Eltz Foto: Marija Molnar

U organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine RH,  u Vukovaru je održana središnja proslava Dana Rusina, osma po redu.

Događaj je okupio brojne pripadnike rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj, među njima Dubravku Rašljanin, predsjednicu Saveza Rusina RH, Zvonka Kostelnika, člana Savjeta za nacionalne manjine, Borisa Bučka, predsjednika Koordinacije Rusinske nacionalne manjine RH kao i predstavnike grko-katoličke crkve. Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, večeras i u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH. Bogatstvo i tradiciju rusinske kulture na našem području predstavila su rusinska kulturno-umjetnička društva, a druženje uzvanika nastavljeno je uz prigodni domjenak.

Inače današnji je dan proglašen Danom Rusina u znak sjećanja na 25.svibnja 1836. godine kada je osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj. - Rusini su ove krajeve počeli naseljavati prije više od 280 godina, najprije su došli u Petrovce, a potom u Mikluševce. Gdje god su došli, najprije bi kupili jednu kuću za školu i jednu za crkvu, tamo su se okupljali i održali sve do danas. Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj je 1932 Rusina, a više od 80 posto ih živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji – istaknula je Dubravka Rašljanin.

Vlada RH zajedno sa Savjetom za nacionalne manjine odobrila je Rusinima u Hrvatskoj uporabu grba, zastave i svečane pjesme a koji se koriste u svim protokolarnim događanjima uz simbole Republike Hrvatske.

Pročitano 1779 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar