Ispiši ovu stranicu

Stručni skup Kompetencije suvremenog odgojitelja, učitelja i nastavnika

Stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike predmetne nastave koji izvode programe odgoja i obrazovanja u vrtićima i školama na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji u Vojvodini održan je u Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru, 14. lipnja 2017. godine.

Organizator interdisciplinarnog stručnog skupa Kompetencije suvremenog odgojitelja, učitelja i nastavnika bila je Osnovna škola Antuna Bauera iz Vukovara koja je osigurala prostor i opremu za provedbu skupa, kratki program učenika na otvaranju skupa, predavača i voditelja radionice u programu skupa te ručak i osvježenje sudionika za vrijeme boravka u Školi dok je suorganizator stručnog skupa Podružnica Osijek Agencije za odgoj i obrazovanje koja je kroz stručnu pomoć osigurala sadržaj programa i njegovu provedbu.

Na skupu je sudjelovalo trideset odgojitelja, učitelja razredne nastave, učitelja koji izvode nastavu predmeta Hrvatski jezik s elementima kulture, učitelja i nastavnika predmetne nastave na hrvatskom jeziku iz Berega, Bačkog Monoštora, Sonte, Tavankuta, Đurđina i Subotice. Dolazak sudionika u Vukovar organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice koje od  2002. godine u Republici Srbiji predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u području službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture, čiji su predstavnici nazočili stručnom skupu Anđela Horvat i Jasna Vojnić.

Program skupa realiziran je u trajanju od 7 radnih sati u obliku predavanja, radionica i terenskog izlaska, a na početku programa sve sudionike  i organizatore skupa pozdravili su ravnatelj osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru Joza Mihaljev, predstojnica osječke Podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Predavači i voditelji radionica su više savjetnice osječke Podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje: viša savjetnica za prirodu i biologiju Marina Ništ, viša savjetnica za razrednu nastavu Mirela Skelac, viša savjetnica za geografiju Sonja Burčar te stručna suradnica pedagoginja Ivana Dragšić i učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru Biljana Mihaljev.

Cilj interdisciplinarnog stručnog skupa bio je jačanje stručnih i profesionalnih, metodičkih, pedagoških, komunikacijskih, socijalnih kompetencija odgojitelja, učitelja i nastavnika. Temama i sadržajem predavanja i pedagoških radionica sudionici će biti osposobljeni planirati učenje i poučavanje usmjereno na razvoj osobnoga i zajedničkog identiteta, usvojiti načela i polazišta suvremene nastave usmjerene učeniku, primijeniti strategije timskog i suradničkog učenja, oblikovati zadatke i aktivnosti učenika koje doprinose razvoju kreativnosti te primijeniti strategije istraživačkog učenja i poučavanja.

Po završetku programa u školi uz kraći obilazak grada i posjet Gradskom muzeju u Vukovaru, sudionici skupa su se upoznali s kulturno-povijesnom baštinom grada i regije.  

Pročitano 2127 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI