Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Snimljen dokumentarac „Krvava berba grožđa“

„Krvava berba grožđa“ „Krvava berba grožđa“ Foto: Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik

Dokumentarni film „Krvava berba grožđa“ proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj te opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane bivše JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”.

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju grada Vukovara JNA i pripadnici paravojnih postrojbi iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas – hrvatsko selo u Srijemu – rekao je  Antun Ivanković, producent filama.

Po njegovim riječima, izuzev činjenice da su u Lovasu zvjerski i na posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega.

KRVAVA-BERBA-GROŽĐA-Petar-VuletaSvjedok u filmu Petar Vuleta

Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja, silovanja žena i prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Film je zabilježio mnogobrojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana Lovasa koji svjedoče o ratnim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata.

- Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe „Dušan Silni“ u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 26. lipnja 2012. godine, izreklo osuđujuću presudu koja je početkom 2014. poništena. Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka dok se počinitelji i dalje nalaze na slobodi – kazao je Ivanković.

KRVAVA-BERBA-GROŽĐA-2Svjedokinja u filmu Ruža Pavlić

Pokretači ovoga značajnoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba.

Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas. Na snimanju filma koje je trajalo dvije godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su pridonijeli realizaciji filma.

Premijera ovoga 52-minutnog dokumentarnoga filma planirana je u rujnu ove godine u Zagrebu, a potom u svim većim gradovima diljem Hrvatske.

KRVAVA-BERBA-GROŽĐA1-Svjedokinja u filmu Nevenka Peulić

Pročitano 9940 puta
Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI