Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Zatvorene 52. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni Vinkovačke jeseni Foto: Facebook Vinkovačke jeseni

Svečano su zatvorene 52. Vinkovačke jeseni, jedna od najstarijih folklornih manifestacija tradicijske kulture koja je i ove godine održana uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Jeseni su svoj vrhunac doživjele na svečanom mimohodu 52. Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega, održanom u nedjelju. U mimohodu su vinkovačkim ulicama i trgovima prodefilirali sudionici ovogodišnje manifestacije – 80 KUD-ova iz Hrvatske i dijaspore, 30-ak svečanih konjskih zaprega, 50-ak konjanika, kandžijaši, kuburaši, mažoretkinje i limena glazba. Veliko šokačko kolo svih sudionika plesalo se na gradskom stadionu, ali i na središnjoj pozornici.

Prije početka mimohoda u svom govoru, Grabar-Kitarović  je istaknula da su Vinkovačke jeseni iznimna kulturna svečanost koja dugi niz godina čuva hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje.

- Proći će ovuda kola puna pjesme i boja naših nošnji. Zadrhtat će zemlja i srce od drmeša i tambura, lola i bekrija, cura i snaša, i od naše mladosti kao najvećeg blaga koje moramo čuvati i sačuvati - rekla je Grabar-Kitarović.

Jeseni je zatvorio Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora rekavši kako je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem i prema njegovim riječima već se kreće u pripremu 53. izdanja ove manifestacije.

Na Bosutu je sinoć za završnicu i uspješne Jeseni zapaljena roda koja je napravljena od slame na uzor tri rode koje se nalaze na grbu Grada Vinkovaca. 

Pročitano 1208 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI