Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba "Vukovar – portret grada camerom obscurom"

Vukovar – portret grada camerom obscurom Vukovar – portret grada camerom obscurom Foto: Vedran Vuleta

U predvorju Hrvatskog doma Vukovar otvorena je izložba "Vukovar – portret grada camerom obscurom". Izložba je rezultat radionice koju je Hrvatski fotosavez odradio u svibnju 2017. godine u suradnji s Osnovnom školom Nikole Andrića iz Vukovara.

Radionice su u svibnju bile osmišljene kao uvod u svijet fotografije, a učenici su radili portret grada Vukovara koristeći cameru obscuru, preteču današnjeg fotoaparata. Učenički su radovi bili vrlo uspješni, tako da su sada i izloženi za javnost. Zlata Medak, voditeljica programa s mladima i dopredsjednica Hrvatskog fotosaveza ističe kako su izložbom prikazani rezultati vrlo zahtjevnog projekta odrađenog s djecom 6. i 7. razreda.

- To je jedan krasan mladi tim djece koja su se igrala svijetlom i odradila projekt camerom obscurom. Rekla bih da je to jedan prekrasan ljetopis, a rezultat je pozitiv negativ dobiven camerom obskurom i dignut na veći format, a Vukovar je posložen kako se okom ne vidi. Također ovakve se fotografije po mom mišljenju kroz photoshop ne mogu dobiti jer ovako svježe i čisto s tonovima u crno bijelom – rekla je Medak i dodala kako se ovakve izložbe održavaju diljem Hrvatske te da bi bilo dobro kada bi gradovi mogli između sebe razmijeniti fotografije te da se vidi kako gradovi izgledaju camerom obscurom u očima djece.

CAMERA-OBSCURA

Naglasila je kako si škole same ne mogu priuštiti ovakve izložbe jer im fali sredstava, ali kad se snage udruže sve je moguće.

- Bilo bi lijepo da netko prepozna ove fotografije te da ih u bliskoj budućnosti vidimo na razglednicama ili kalendaru – zaključila je Medak.

Sudionici fotoradionice su: Arwen Gia Aksyonova, Nataša Bek, Miloš Govedarović, Elena Kovačić, Teodora Kovačević, Antonia Kukuruz, Kiara Lemac, Marijana Nikolić, Loreta Perić, Petra Pšenica, Marija Sauka, Šimun Sauka, Marija Stefanović, Tena Šajtović, Luna Uglik. Izložbu je svečano otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić. 

CAMERA-OBSCURA1

- Čestitam malim ali velikim autorima ove impresivne izložbe kroz koju smo doživjeli naš grad i njegove motive na drugačiji način, iz druge perspektive i dječjim očima. Čuli smo kako nastaju fotografije camerom obscurom i to je zaista složen proces, te s toga smatram da je vrijednost ovih fotografija i izložbe tim veća – rekla je Sekulić te izrazila nadu da će se djeca i dalje baviti fotografiranjem, ako ne profesionalno onda barem kroz hobi – rekla je Sekulić.

Zadovoljna s radom učenika i učenica bila je učiteljica engleskog i njemačkog jezika u OŠ Nikole Andrića Loreta Perić.

- Jako smo zadovoljni s učenicima, njihovim radom i rezultatima, s obzirom da je to bila četverodnevna radionica. Po cijele dane smo s njima radili, a rezultat govori sam za sebe i nadamo se nastavku suradnje – kazala je Perić.

Izložba je za javnost otvorena do 25. listopada. 

Pročitano 2943 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI