Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Najstariji oblik plesa potječe s Vučedola

Vučedolski ples Vučedolski ples Foto: Vedran Vuleta

U sklopu Kulturnog četvrtka Gradskoj knjižnici u Vukovaru održana je prezentacija projekta VAP-NOP što predstavlja skraćenicu od Vučedolski arhaični ples, najstariji oblik plesa.

Projekt provodi Udruga osoba s invaliditetom Vukovar u partnerstvu s vukovarskom Gradskom upravom i Muzejom Vučedolske kulture, a prezentirao ga je Stevan Ristić, koreograf, komunikolog i glazbenik.

- Vučedolski arhaički ples je sigurno najstariji oblik plesa kao kulturološke kategorije u tom smislu. To je bio ples jarebice koji je izvođen u religiozne, obredne svrhe, a prvi koreografi su bile osobe s invaliditetom. Zbog toga djelujem kao suradnik Udruge osoba s invaliditetom i kao takvi smo započeli ovaj projekt 2015. godine – rekao je Ristić.

Naglasio je kako je glavni cilj ove prezentacije stvaranje podružnice Međunarodnog Plesnog Vijeća, tj. organizacije CID, koja djeluje kao glavna i jedina plesna organizacija u sustavu UNESCO-a.

Vučedolski-ples2

- Osnivanjem ove podružnice Vukovar bi postao plesni centar kako Hrvatske tako i cijele regije što bi u budućnosti svakako trebalo iskoristiti u ekonomske svrhe putem turizma i dugi važnih djelatnosti – istaknuo je Ristić i dodao kako Vukovar osim jasno dokazane teorije o nastanku plesa na Vučedolu ima još mnogo drugih razloga zbog čega je zaslužio biti plesnim centrom ovog dijela svijeta.

Đorđe Bošnjak, predsjednik Udruga osoba s invaliditetom Vuka iz Vukovara kaže kako u projektu sudjeluju i Udruga žena Bijela golubica te Vukovarski leptirići. 

- Naš projekt VAP-NOP Vučedolski arhaični ples, najstariji oblik plesa nalazi se u arhivima UNESCO-a se od 2016. godine – rekao je Bošnjak. 

Pročitano 2659 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI