Ispiši ovu stranicu

Za kraj vukovarskog dijela 13.dana MH u našoj županiji, predavanje arheologa Ilkića

Rodom iz Sotina, dr.sc.Mato Ilkić bavi se kako kopnenom tako i podvodnom arheologijom Rodom iz Sotina, dr.sc.Mato Ilkić bavi se kako kopnenom tako i podvodnom arheologijom Foto: Marija Molnar

Predavanjem Pogled u prošlost -antički brodolomi i plovidbene rute na istočnom Jadranu dr.sc Mate Ilkića s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, završeni su ovogodišnji 13. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnosno dio te manifestacije koji se odvija u Vukovaru. Organizirali su ga u Ružičkinoj kući, uz Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru te udruga Cornacum Sotin.

-Ovo je šesti događaj kojega smo u protekla dva tjedna priredili i mislimo da gostovanje dr.sc.Mate Ilkića koji već tradicionalno sudjeluje na našim Danima Matice hrvatske na jedan, rekao bih, vrlo zanimljiv način zaokružuje našu priču o povijesnoj i kulturnoj baštini ne samo Vukovara i naše županije nego, možemo reći, i hrvatskoga nacionalnoga i etničkoga prostora – istaknuo je dr.sc.Dražen Živić, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.

 

Ističe i kako programima koji se odvijaju unutar ove manifestacije nastoje da oni budu što raznolikiji po sadržaju, od predstavljanja knjiga, koncerata, izložaba i dr..

Dr.sc.Mato Ilkić, rodom iz Sotina, bavi se kako kopnenom tako i podvodnom arheologijom pa je i ovo predavanje o brodolomima i plovidbenim rutama na istočnom Jadranu tijekom antičkoga razdoblja bila prilika publici da dozna iz prve ruke što sve krije naše podmorje.

-Kako sam ronilac, spojio sam struku s rekreativnim ronjenjem i zaronio u golemo plavetnilo Jadrana u istraživanju brodoloma i svega onoga što se u našem bogatom podmorju može pronaći. – rekao je Ilkić, koji se rado odaziva pozivima da održi predavanja u Vukovaru i Sotinu kad god ima priliku.

Pročitano 1818 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar