NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Svečano otvorena nova zgrada Državnog arhiva Vukovar

U novu zgradu Državnoga arhiva Vukovar uloženo je ukupno 11,8 milijuna kuna U novu zgradu Državnoga arhiva Vukovar uloženo je ukupno 11,8 milijuna kuna Foto: R. Rac

U Vukovaru je svečano otvorena nova zgrada Državnoga arhiva Vukovar, matičnog arhiva Vukovarsko-srijemske županije. 

Svečanosti otvorenja uz brojne uzvanike iz političkog, kulturnog i društvenog života grada i županije, nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je rekla kako Državni arhiv u Vukovar s ponosom može reći kako od danas ima najmoderniju i tehnički najsuvremeniju građevinu za primjerno čuvanje kulturnoga blaga i baštine ovoga kraja.

02 MINISTRICA
Svečanosti otvaranja nove zgrade Državnog arhiva Vukovar nozočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

- Također ovaj suvremeni prostor koji je opremljen i modrenom tehnologijom zasigurno će svim djelatnicima Državnog arhiva Vukovar omogućiti još kvalitetniji rad, a na sveopće zadovoljstvo građana koji će upravo na ovome mjestu moći pronaći pisane tragove zavičajne baštine - rekla je  Obuljen Koržinek.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, Petar Elez rekao je da je vukovarski Državni arhiv "čuvar" naše pisane zavičajne baštine te kao takav predstavlja izvorište ne samo povijesno znanstvenih pothvata usmjerenih ka istraživanju raznih aspekata prošlosti Vukovarsko-srijemske županije, nego i privatnih genealoških istraživanja, kojima pojedine osobe nastoje dobiti što potpunije odgovore o vlastitome porijeklu i obiteljskim korijenima.

 - Stručno-znanstvenim metodama konzervatorskih zahvata arhivi u svijetu nastoje osigurati trajno i dugoročno očuvanje arhivskog gradiva, a razvojem informacijskih tehnologija omogućuju da to arhivsko gradivo bude lako i brzo dostupno, gdje god se nalazili, u svakom trenutku - ispričao je Elez.

Elez je naglasio kako Državni arhiv u Vukovaru djeluje već deset godina, a preseljenje u nove prostore je nazvao projektom za budućnost.  Prisutne je upoznao i s novom zgradom u kojoj je od danas smještena ova institucija. Naglasio je kako su kapaciteti za smještaj arhivske građe 3000 dužnih metara, a po potrebi mogu se proširiti za još dodatnih 2000 dužnih metara.  

- Grad Vukovar je u skladu sa zakonom o arhivskom gradivu i arhivima osigurao prostor, odnosno, zgradu za smještaj arhiva, međutim ona se, zbog posljedica ratnih razaranja, ali i naknadne devastacije i pljačke, nalazila u derutnom stanju, a s obzirom na kvalitetu postojeće gradnje, kao i organizaciju unutrašnjeg prostora, u većoj mjeri nije udovoljavala specifičnim organizacijskim i arhitektonskim uvjetima, koje, kada su u pitanju pohrana, čuvanje, zaštita i obrada arhivskog gradiva, nalažu suvremena arhivska teorija i praksa. Izradom Glavnog projekta njezine rekonstrukcije i izgradnje nastojalo se premostiti spomenute probleme i osigurati uistinu adekvatno i trajno rješenje za smještaj arhivskog gradiva. Ovim je projektom bilo predviđeno obnavljanje ulične zgrade u postojećem gabaritu s potpunom rekonstrukcijom pročelja, a u skladu sa statusom povijesne građevine u zoni zaštićene i registrirane povijesne cjeline grada Vukovara, dok se stražnji dio prvotno srušio te se ondje sagradilo arhivsko spremište na tri razine - podrum, prizemlje i kat, velika čitaonica za istraživače te prostorije za prijem i sređivanje gradiva - rekao je Elez.

04 GRADJA
Bogata arhivska građa

Najavio je i kako u skorašnjoj budućnosti u Državni arhiv Vukovar stiže dio arhivske građe iz Vinkovaca i Osijeka, te arhivska građa tvornice Borovo. Očekuje se i skoro dopremanje građe o vukovarskom vlastelinstvu kao i građe koja se nalazi po gradovima i općinama.

Elez se zahvalio županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću na dosadašnjoj suradnji, Gradu Vukovaru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji  je uložio velike napore da Državni arhiv u Vukovaru dobije primjeren prostor, te Ljiljani Blažević ispred Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovaru, koji je u velikoj mjeri pomogao realizaciju cijeloga ovoga projekta.

Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček je rekao kako je ovo zasigurno jedan o povijesnih dana za grad na Dunavu. Podsjetio je kako je uredbom Vlade Republike Hrvatske od 11. siječnja 2007. osnovan Državni arhiv u Vukovaru kao "područni državni arhiv, koji obavlja arhivsku službu na području Vukovarsko-srijemske županije", a ovim današnjim činom Vukovar se još jednom etablirao kako povijesno, administrativno i kulturno središte nekadašnje Srijemske te današnje Vukovarsko-srijemske županije.

- Ovo je samo jedan kotačić u procesu povratka svih onih institucija koje i pripadaju Vukovaru. U ovo velebno zdanje je od 2015. godine do danas uloženo oko 7 milijuna kuna uz pomoć Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Novi prostor omogućit će povratak arhivske građe koja trenutno razasuta po cijeloj Hrvatskoj, dok će znanstvenicima omogućiti odlične uvjete za daljnji rad i istraživanje. Nadam se kako će i u budućnosti Državni arhiv Vukovar i Grad Vukovar njegovati odličnu suradnju - komentirao je Pavliček.

03 OTVORENJE
Svečanosti nazočili brojni predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života grada i županije

Prisutne je pozdravio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je čestitao ravnatelju Elezu na dosadašnjem radu i svim naporima koje uložio u očuvanju arhivskoga gradiva, ali naporima koji uključuju rad na izgradnji i adaptaciji ovoga respektabilnog zdanja.

U novu zgradu vukovarskog Državnog arhiva ukupno je uloženo  11,8 milijuna kuna.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi Vokalnoga ansambla "Brevis" iz Osijeka, Dječji zbor "Vukovarski golubići", te akademski glumci Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca Matea Marušić i Vladimir Andrić. 

Pročitano 2781 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija