Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Nova knjiga o Vukovaru - "Kultura sjećanja između emocija i institucija. Reprezentiranje Vukovarske bitke od 1991. do 2016."

Mateo Žanić Mateo Žanić Foto: Vedran Vuleta

U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar svečano je predstavljena knjiga "Kultura sjećanja između emocija i institucija. Reprezentiranje Vukovarske bitke od 1991. do 2016."

- Radi se o kulturi sjećanja na vukovarsku bitku potaknuta idejom koja se nekada zna provlačiti kroz hrvatsku javnost da je Vukovar zaboravljen unutar hrvatske javnosti. Mislim da se unutar ove knjige vidi da to ipak nije slučaj jer se o Vukovaru puno pisalo i mislim da je Vukovar zaživio u hrvatskom nacionalnom identitetu kao jedno iznimno važno, moralno i imaginarno mjesto. Međutim, raspravlja se i o brojnim stvarima, nakon povratka stanovništva, kao na primjer o odnosu institucija koji nekada nije bio onakav kakvim se očekivalo - rekao je autor knjige dr.sc. Mateo Žanić, znanstveni suradnik u Područnom centru Instituta Ivo Pilar u Vukovaru.

Po njegovim riječima knjiga se više bavi onime što se događalo nakon vukovarske bitke, ali je određena pažnja ipak posvećena bitki i nekim faktografskim činjenicama.

- Međutim, interpretacija kreće s onim što se događalo nakon završetka bitke i s onim što se događalo s prikazivanjem Vukovara u hrvatskoj javnosti nakon okupacije – kaže Žanić.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i njezin urednik voditelj Instituta Ivo Pilar prof.dr.sc. Dražen Živić, dr.sc. Domagoj Tomas i prof.dr.sc. Željko Pavić.

Žanić

Pročitano 2217 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI