Ispiši ovu stranicu

Kako spasiti dijete u ratu?

prof. dr. sc. Julijana Matanović prof. dr. sc. Julijana Matanović Foto: R. Rac

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru organizirao je predavanje iz ciklusa "Tema: rat".

Predavačica je bila prof. dr. sc. Julijana Matanović koja je govorila o temi "Kako spasiti dijete u ratu?"

Kako je i sam književnica, Matanović je o ovoj temi govorila kroz prizmu književnosti koja tematizira Domovinski rat i različite poglede na takvu vrstu književnosti u vremenu kada je ona nastajala te u današnje vrijeme.

- Suvremeni hrvatski roman, u čijem je središtu ratna tematika, dobar je primjer na kojem se može pokazati kako je interpretacija i ocjena književnog teksta u uskoj vezi sa zbiljskim iskustvom samog čitatelja. Isto tako, kategorija vremena važan je čimbenik u prihvaćanju i razumijevanju teksta. Posebno osjetljiva ratna tema, i iz autorske, ali i iz recepcijske točke, vezana je uz poziciju majke u ratu. Kako zaštiti dijete kad počne rat, pitanje je oko kojeg se oblikuje velik broj motivskih cjelina romana. Kroz sedam romana, u razdoblju od 1992. do 2014. godine, propituje se nekoliko modela majčinskog ponašanja - jednodimenzionalna majka kod koje se čin spašavanja djeteta podrazumijeva; majka u prostoru (logor) koje uništava majčinstvo te žena koja nije majka, ali herojskim činom spašava tuđe dijete - pojasnila je Matanović.

Pročitano 1267 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac