NAJNOVIJE
U sve dijelove Vukovarsko-srijemske županije stiže mobilno kino

Županijski Upravni odjel za turizam i kulturu provodi svoj najnoviji projekt pod nazivom Slavonsko mobilno kino (SMOKI) koji će dovesti u svaki, pa i najudaljeniji kutak naše županije, kino projekcije.

(Petak, 29 Ožujak 2024 12:40)
U Vinkovcima podijeljeno 1200 posnih obroka
U Vinkovcima podijeljeno 1200 posnih obroka
U Vinkovcima je održana tradicionalna podjela posnih obroka. Ova podjela nastala je u organizaciji Grada Vinkovaca, Nezavisnog sindikata DZZP Vinkovci, Srednje strukovne škole Vinkovci. Građanima se obratio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te im uputio čestitke povodom blagdana Uskrsa. Ukupno je podijeljeno 1200 porcija posnoga obroka. 
(Petak, 29 Ožujak 2024 11:57)
U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao u 3 sata, izvijestio je u petak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Uredbom Vlade RH određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Osim promjene vremena, na snagu stupaju i promjene za vozače. Od 31. ožujka većina vozila danju ne treba imati upaljena svjetla. No, to ne vrijedi za motocikle i mopede, istaknula je Martina Halas, policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske
- Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla u razdoblju od 1.studenog do 31. ožujka. Dakle, obveze prestaje 1. travnja. Podsjećamo i da je korištenje zimske opreme na snazi do 15. travnja 2024.-
istaknula je Halas te upozorila na pojačanu gužvu na prometnicama povodom blagdana Uskrsa.
- Podsjećamo vozače i savjetujemo ih povodom uskrsnih blagdana jer očekujemo kao i svake godine povećanje prometa na cestama i stvaranje prometnih gužvi, stoga pozivamo sve vozače da poštuju prometne propise i međusobno tolerantno ponašanje kako bi blagdani prošli u najboljem mogućem redu – zaključila je.
zaključila je. Iz MUP-a stiže još jedan savjet vozačima, a to je da ukoliko planirate putovati izvan Republike Hrvatske, potrebno je prethodno se upoznati s pravilima koja su na snazi u drugim zemljama, jer primjerice, u nama susjednoj zemlji Sloveniji na snazi je još uvijek obvezno korištenje upaljenih svjetala na automobilu 24 sata na dan tijekom cijele kalendarske godine.

 

(Petak, 29 Ožujak 2024 10:42)
Policija pojačano nadzire promet

Zbog očekivanoga povećanja intenziteta prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, na graničnim prijelazima i autocestama, policja poziva sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na prometnicama.

(Petak, 29 Ožujak 2024 10:16)
Provaljeno u pet ugostiteljskih objekata u Cerni

U noći sa srijede na četvrtak provaljeno je u pet ugostiteljskih objekata u Cerni iz kojih je otuđen novac.

(Petak, 29 Ožujak 2024 10:15)
U ponoć isteječe rok za predaju izbornih lista

Danas, u ponoć, istječe rok do kojega političke stranke, koalicije i birači mogu Državnom izbornom povjerenstvu predati kandidacijske liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:42)
Tomislav Zadro, sin Blage Zadre, na listi HDZ-a

Na kandidacijskoj listi HDZ-a u našoj 5. izbornoj jedinci, čiji je nositelj Marin Piletić, ministar rada i mirovinskoga sustava, nalaze se i kandidati s područja Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:38)

Svečano otvoren stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu"

Otvaranje stalnoga postava "Muzeja Vukovar u progonstvu" okupilo je veliki broj posjetitelja Otvaranje stalnoga postava "Muzeja Vukovar u progonstvu" okupilo je veliki broj posjetitelja Foto: R. Rac

Obilježavajući 70. godišnjicu otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjicu povratka u Vukovar u razrušeni dvorac Eltz, 27. svibnja 1998., u Gradskom muzeju Vukovar svečano je otvoren stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu". 

Riječ je o bogatoj i raskošnoj donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca.

- Ovim činom zaokružen je kompletni postav Gradskog muzeja Vukovar koji se odvijao u više faza. Prva faza stalnog postava u dvorcu Eltz svečano je otvorena 25. siječnja 2013. godine, druga faza 23. siječnja 2014., dok je Stalni postav Zbirke Bauer svečano otvoren 14. siječnja 2017. godine - pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

02 MARIC
Ravnateljica GMV Ruža Marić

Marić je zahvalila na nesebičnoj potpori resornom ministarstvu i svim drugim kulturnim institucijama kroz sve godine od progonstva do povratka u Vukovar, jer upravu uz njihovu pomoć Gradski muzej Vukovar izrastao je u kulturnu instituciju grada na Dunavu koja se okitila brojnim nagradama i priznanjima, a nagrada SILLETTO koja se dodjeljuje muzeju koji posebnu pažnju posvećuje uključivanju svoje lokalne zajednice u svoj rad smo je jedna od njih.

- Stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu" jedna je vrlo važna umjetnička cjelina koja nosi puno dublje značenje. Nastajala je kao izraz ljudi dobre volje, koji su se vezali uz Vukovar, te kroz zajedništvo i poruku ljubavi pripremali su se za povratak na obalu Dunavu, za povratak u Vukovar- komentirala je Marić.

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek na otvorenju ovoga postava je poručila kako je ova zbirka početkom devedesetih bila iskaz velike solidarnosti umjetnika i pokretača ove inicijative, kako bi se pokazala vjera umjetnika da će darovane umjetnine pronaći svoje mjesto u Vukovaru nakon povrataka.

- U širem smislu, otvorenje stalnoga postava  ujedno je i završna faza prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“ provodi Ministarstvo kulture RH - poručila je resorna ministrica.

04 SLIKA

Među brojnim uzvanicima na otvorenju stalnoga postava nazočila je i Branka Šulc bivša predsjednica Povjerenstva za povrat kulturne imovine. Upravo njezinim naporima u Hrvatsku je do sada vraćeno oko 30.000 kulturnih dobara.

- Inicijativa oko nastanka zbirke umjetnina "Muzeja Vukovar u progonstvu" je plemenita jer nasuprot ratu i razaranjima u Domovinskome ratu, nasuprot nepostojećim zbirkama umjetnina koje su nastradale ili su pokradene, misija je bila stvoriti jednu novu kulturnu instituciju - Muzej Vukovara u progonstvu i u tome smo uspjeli. Ova zbirka u početku je brojala oko 500 umjetnina, a prva izložba je održana u zagrebačkom muzeju Mimara - objasnila je Šulc.

Veliko zadovoljstvo otvaranjem stalnoga postava izrazio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji nije krio oduševljenje izloženim djelima. Komentirao je kako je opus umjetnika bio toliko opsežan i raskošan da bi ovaj postav mogao biti smješten i u dvostruko većem prostoru.

03 PENAVA
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

- Današnjim svečanim činom otvaranja stalnoga postava "Muzeja Vukovar u progonstvu", zaokružujemo jednu cjelinu kada je riječ o Gradskom muzeju Vukovar. Činjenica je kada pogledate bogatstvo kulturnoga blaga kroz dugu i često puta burnu povijest Vukovara, a sve to u ovom prekrasnom ambijentu dvorca Eltz te njegovim pratećim prostorijama, okruženi perivojem, a tik uz obalu Dunava, ne možete ne ostati neimpresionirani - komentirao je Penava, izražavajući uvjerenje kako će ova nova zbirka zasigurno privući još veći broj turista i posjetitelja u grad na Dunavu.  

U nastavku pogledajte galeriju fotografija iz stalnog muzejskog postava "Muzej Vukovar u progonstvu"

05 SLIKA

06 SLIKA

07 SLIKA

08 SLIKA

09 SLIKA

 

10 SLIKA

Pročitano 2138 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija