Ispiši ovu stranicu

Svečano otvoren stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu"

Otvaranje stalnoga postava "Muzeja Vukovar u progonstvu" okupilo je veliki broj posjetitelja Otvaranje stalnoga postava "Muzeja Vukovar u progonstvu" okupilo je veliki broj posjetitelja Foto: R. Rac

Obilježavajući 70. godišnjicu otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjicu povratka u Vukovar u razrušeni dvorac Eltz, 27. svibnja 1998., u Gradskom muzeju Vukovar svečano je otvoren stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu". 

Riječ je o bogatoj i raskošnoj donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca.

- Ovim činom zaokružen je kompletni postav Gradskog muzeja Vukovar koji se odvijao u više faza. Prva faza stalnog postava u dvorcu Eltz svečano je otvorena 25. siječnja 2013. godine, druga faza 23. siječnja 2014., dok je Stalni postav Zbirke Bauer svečano otvoren 14. siječnja 2017. godine - pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

02 MARIC
Ravnateljica GMV Ruža Marić

Marić je zahvalila na nesebičnoj potpori resornom ministarstvu i svim drugim kulturnim institucijama kroz sve godine od progonstva do povratka u Vukovar, jer upravu uz njihovu pomoć Gradski muzej Vukovar izrastao je u kulturnu instituciju grada na Dunavu koja se okitila brojnim nagradama i priznanjima, a nagrada SILLETTO koja se dodjeljuje muzeju koji posebnu pažnju posvećuje uključivanju svoje lokalne zajednice u svoj rad smo je jedna od njih.

- Stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu" jedna je vrlo važna umjetnička cjelina koja nosi puno dublje značenje. Nastajala je kao izraz ljudi dobre volje, koji su se vezali uz Vukovar, te kroz zajedništvo i poruku ljubavi pripremali su se za povratak na obalu Dunavu, za povratak u Vukovar- komentirala je Marić.

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek na otvorenju ovoga postava je poručila kako je ova zbirka početkom devedesetih bila iskaz velike solidarnosti umjetnika i pokretača ove inicijative, kako bi se pokazala vjera umjetnika da će darovane umjetnine pronaći svoje mjesto u Vukovaru nakon povrataka.

- U širem smislu, otvorenje stalnoga postava  ujedno je i završna faza prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“ provodi Ministarstvo kulture RH - poručila je resorna ministrica.

04 SLIKA

Među brojnim uzvanicima na otvorenju stalnoga postava nazočila je i Branka Šulc bivša predsjednica Povjerenstva za povrat kulturne imovine. Upravo njezinim naporima u Hrvatsku je do sada vraćeno oko 30.000 kulturnih dobara.

- Inicijativa oko nastanka zbirke umjetnina "Muzeja Vukovar u progonstvu" je plemenita jer nasuprot ratu i razaranjima u Domovinskome ratu, nasuprot nepostojećim zbirkama umjetnina koje su nastradale ili su pokradene, misija je bila stvoriti jednu novu kulturnu instituciju - Muzej Vukovara u progonstvu i u tome smo uspjeli. Ova zbirka u početku je brojala oko 500 umjetnina, a prva izložba je održana u zagrebačkom muzeju Mimara - objasnila je Šulc.

Veliko zadovoljstvo otvaranjem stalnoga postava izrazio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji nije krio oduševljenje izloženim djelima. Komentirao je kako je opus umjetnika bio toliko opsežan i raskošan da bi ovaj postav mogao biti smješten i u dvostruko većem prostoru.

03 PENAVA
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

- Današnjim svečanim činom otvaranja stalnoga postava "Muzeja Vukovar u progonstvu", zaokružujemo jednu cjelinu kada je riječ o Gradskom muzeju Vukovar. Činjenica je kada pogledate bogatstvo kulturnoga blaga kroz dugu i često puta burnu povijest Vukovara, a sve to u ovom prekrasnom ambijentu dvorca Eltz te njegovim pratećim prostorijama, okruženi perivojem, a tik uz obalu Dunava, ne možete ne ostati neimpresionirani - komentirao je Penava, izražavajući uvjerenje kako će ova nova zbirka zasigurno privući još veći broj turista i posjetitelja u grad na Dunavu.  

U nastavku pogledajte galeriju fotografija iz stalnog muzejskog postava "Muzej Vukovar u progonstvu"

05 SLIKA

06 SLIKA

07 SLIKA

08 SLIKA

09 SLIKA

 

10 SLIKA

Pročitano 2150 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac