Ispiši ovu stranicu

Vrijedni arhivski fondovi i zbirke vraćeni iz Osijeka u Vukovar

Nastoje arhive približiti široj publici Nastoje arhive približiti široj publici Foto: Marija Molnar

Povodom Međunarodnoga dana arhiva kojega arhivska zajednica obilježava svake godine 9.lipnja, u Državnome arhivu Vukovar organizirana je svečana primopredaja arhivskoga gradiva iz Državnoga arhiva Osijek. Riječ je o dijelu arhivskih fondova i zbirki čiji su stvaratelji djelovali na području Vukovarsko-srijemske županije ali je to gradivo čuvano u Osijeku s obzirom na činjenicu da je osječki arhiv desetljećima bio nadležna i matična arhivska ustanova za područje naše županije.

Državni arhiv u Vukovaru osnovan je 2007. godine, dvije godine kasnije počeo je sa samostalnim radom, a tada se i krenulo s postupnim preuzimanjem arhivskih fondova i zbirki iz osječkoga arhiva jer nisu postojali prostorni i drugi uvjeti da se preuzme sve. Nakon što je izgrađena nova zgrada Državnoga arhiva u Vukovaru ti su uvjeti omogućeni odnosno spremišni prostori i mikoklimatski uvjeti su na visokoj razini sukladno propisima arhivske struke, tako da je krajem prošle godine vukovarski arhiv preuzeo i ostatak arhivskih fondova i zbirki iz osječkoga arhiva.

-Riječ je o fondovima raznih stvaratelja iz područja uprave, gospodarstva, sudstva. školstva itd, ali je nekako najvrijedniji i najcelovitije sačuvani fond te vrste u RH fond Vukovarsko vlastelinstvo 1719.-1945. Slijedi posao slaganja gradiva u arhivske police, revizija i digitalizacija. Naša je kulturna i znastvena javnost ali i zajednica općenito dobila vrijedno gradivo i povijesne izvore za istraživanje naše zavičajne prošlosti. Stoga smo i ovu svečanu primopredaju podigli na jednu višu razinu upravo da osvijestimo u zajednici što su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija ovime dobili – istaknuo je Petar Elez, ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru.

Svečanoj primopredaji nazočio je i ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva Dinko Čutura. -Arhivska je struka važna ne samo istraživačima nego treba biti dostupna i široj publici. Potrebno je otvoriti pristup arhivskome gradivu i arhivskoj struci kroz publikacije, izložbe, radionice itd., a sada su u Vukovaru za to stvoreni uvjeti. Arhivi čuvaju nacionalnu memoriju i važni su za kolektivno pamćenje – istaknuo je Čutura.

Važnost otvaranja arhiva prema široj publici istaknula je i Silvija Babić, predsjednica Hrvatskoga arhivističkoga društva. -Upravo kroz različite manifestacije koje se odvijaju povodom Međunarodnoga dana arhiva pokušavamo se približiti široj javnosti. Nama nisu u fokusu interesa samo znanstveni istraživači nego široka publika različitih profila i dobnih skupina. Nastojimo ih privući atraktivnim sadržajima kako bi došli u arhive, upoznali arhivsko gradivo, našu ukupnu službu i djelatnost – rekla je Babić, dodavši kako se u svijetu Međunarodni dan arhiva obilježava od 2008. godine, u Hrvatskoj od 2009., a 9.lipnja je odabran jer je to datum osnivanja Međunarodnoga arhivskoga vijeća 1948. godine.

U osječkom su arhivu sa žalošću svo ono gradivo koje se tiče područja nadležnosti Državnoga arhiva u Osijeku razgraničili i predali u Vukovar, moglo se čuti tijekom svečane primopredaje od Dražena Kušana, ravnatelja Državnoga arhiva u Osijeku.

-Materijalno gledano za nas je to gubitak jednoga dijela fundusa koji je prikupljan od 1947., najprije područno u spremištu, a od 1956. godine u samostalnoj ustanovi. No nama kao javnoj arhivskoj službi iznimno je važno i čini nas radosnima da se osnivaju novi arhivi, da ljudi na područjima koja dosada nisu bila pokrivena samostalnim arhivima sada to jesu i da Vukovarsko-srijemska županija ima arhiv sa sjedištem u Vukovaru gdje svi građani mogu dobiti sve ono što je potrebno. Osim toga, važno je da se baština koja je nastala tu u Vukovaru, a tu je poglavito najveći fond Vukovarskog vlastelinstva, sada vraća u svoj grad gdje će dalje služiti svojoj svrsi kao veliki baštinski resurs – zaključio je Kušan.

 

 

Pročitano 1743 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar