Ispiši ovu stranicu

Najduža slika Dunava na svijetu ukrasila šetnicu u Vukovaru

Slikarica je rodom iz Sonte, a živi na Hvaru Slikarica je rodom iz Sonte, a živi na Hvaru Foto: Marija Molnar

Ovoga ljeta najduža slika Dunava na svijetu autorice Ane Tudor, duga 1 km, a koja prikazuje jedinstveni dunavski krajolik i njegovu ugroženu floru i faunu, putuje nizvodno od izvora Dunava u Schwarzwaldu do Crnoga mora. Jučer je 250 metara te slike izloženo i u Vukovaru na šetnici uz Dunav, kao dio projekta #artofdanube njemačke organizacije Association for Wildlife Protection (AWP) s ciljem zaštite ugroženih vrsta duž rijeke Dunav.

-Rođena sam na samoj obali Dunava, želim ostaviti nešto iza sebe i ovom slikom poslati poruku u svijet da ne možemo samo tražiti zaštitu od prirode nego da prirodu moramo i sami štititi. Moramo misliti na čistoću ovog dunavskoga prostora, njegov biljni i životinjski svijet kao i na činjenicu da dunavsku vodu piju milijuni ljudi diljem Europe. Vidimo da sve više vrsta u Dunavu i oko Dunava izumiru i zato upravo mi budućim pokoljenjima moramo pokazati da nam je Dunav jako bitan. Ta je rijeka biser Europe – istaknula je Ana Tudor, samouka slikarica porijeklom iz Sonte u susjednoj Vojvodini kao pripadnica hrvatske nacionalne zajednice, a koja već više od pola stoljeća živi na Hvaru.

Sliku je stvarala četiri godine uz veliku podršku AWP-a bez kojeg, kako kaže, ne bi mogla dovršiti projekt. Samo deset metara platna kojega je koristila stoji oko 120 eura, a bio joj je potreban kilometar. Također su joj iz AWP-a pomogli i s akrilnim bojama koje je koristila.

Slika Dunav

Jedan od ciljeva izložbe je i da posluži kao platforma za informativne i kreativne događaje. Projekt posebno preko aktivnog korištenja hashtaga #artofdanube želi javnost potaknuti na sudjelovanje kako bi se njegovim širenjem na društvenim mrežama ukazalo na zaštitu okolišta i socijalni angažman, navode iz AWP-a

-Ovaj projekt realiziramo zajedno s njemačkom fondacijom Baden-Württemberg kao dio programa Perspektiva Dunava: Obrazovanje, kultura i civilno društvo. Naša organizacija AWP je osnovana s ciljem promicanja zaštite ugroženih životinja, vrsta, prirode i zaštite okoliša, razvojne suradnje, znanosti i istraživanja te lokalnog stanovništva kroz projekte i akcije. Udruga podupire i realizira nekoliko međunarodnih projekata zaštite vrsta u Europi, Africi i Aziji – istaknuo je voditelj projekta Mario Kummel.

Izložba je dosada prikazana u nekoliko dunavskih gradova po Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, a kao zadnja postaja ove europske turneje ostao je Beograd u Srbiji.

-Dunav je prelijepa rijeka koju treba zaštiti, povezuje ljude bez obzira na granice, a naša je poruka ovom izložbom i da umjetnost također povezuje ljude i prostore – pojasnio je Kummel.

Suoorganizator izložbe u Vukovaru je Mirovna grupa mladih Dunav.

Pročitano 1577 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar