Ispiši ovu stranicu

Glagoljicom se pisalo i u Slavoniji

Jelena Miškić i Milan Paun na otvaranju Mjeseca knjige Jelena Miškić i Milan Paun na otvaranju Mjeseca knjige GKV

U Gradskoj knjižnici Vukovar svečano je otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige, a uvodno je predavanje Glagoljica na tlu Slavonije održao Milan Paun. 

Rekao je kako su na području Slavonije u mjestima Brodski Drenovac i Lovčići pronađeni glagoljski grafiti nastali od 12. do 15. st. koji pokazuju da se u srednjem vijeku glagoljicom pisalo i na području Slavonije.

Glagoljica je hrvatsko pismo nastalo za potrebe širenja kršćanstva među slavenskim narodima.

U Hrvatskoj ima oko 1.300 zabilježenih glagoljskih natpisa, a glagoljicom se kontinuirano pisalo tisuću godina iako ona nikada nije bile službeno pismo.

Najstarije je hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora nastala 1483. godine, devet godina prije otkrića Amerike. Najstariji sačuvani tekstovi na starohrvatskome jeziku pisani su glagoljicom.

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Tema je "Baš baština", a moto "(U)čitaj nasljeđe!" pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnoga identiteta, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić..

Pročitano 1262 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun