Ispiši ovu stranicu

Otvorena Noć muzeja

Oba vukovarska muzeja otvorena do iza pomoći Oba vukovarska muzeja otvorena do iza pomoći

Večeras se u muzejima diljem Hrvatske održava tradicionalna manifestacija Noć muzeja. Ovogodišnja je tema Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, a javnosti će biti predstavljena iskustva muzeja u primjeni digitalne tehnologije. Posjetitelji večeras u muzejima mogu uživati u besplatnim sadržajima sve do iza ponoći, a oba vukovarska muzeja – Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture priredili su bogat program.

Ova 12-a po redu Noć muzeja u Gradskome muzeju Vukovar posvećena je prvoj IT vezi u Hrvatskoj između dva muzeja - Gradskoga muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture. Zajedno su kreirali brojna događanja, a za posjetitelje su priredili zajedničku ulaznicu s digitalnim sadržajem - multimedijalni vodič koji nudi tekst, audio vodstvo, video zapis i GPS.

Nocmuzeja4 2019

 

Osmislili su i projekt Fotkaj i poveži se! koji je svim posjetiteljima dostupan kroz osam punktova u oba muzeja.

- Zamisao je da kroz obilazak stalnog postava oba muzeja posjetitelji zabilježe sebe na fotografiji kroz označene punktove te se tagiraju na obje lokacije. Slike će upotpuniti zajednički album dvaju muzeja kao uspomenu na ovaj dan, a dvije najbolje fotografije bit će nagrađene – doznali smo od ravnateljice Gradskoga muzeja Vukovar Ruže Marić.

Također, svi posjetitelji večeras mogu proći kroz sve zbirke ovoga muzeja, uključujući i Zbirku Bauer te Likovnu zbirku Muzej Vukovara u progonstvu, novootvorenu zbirku, stalni postav donacije likovnih umjetnika Hrvatske, ustanova i pojedinaca, zbirku od 400 eksponata. Organiziran je i čitav niz drugih sadržaja i radionica u kojima mogu sudjelovati i djeca.

nocmuzeja1 2019

Noć muzeja u dvorcu Eltz otvorio je pročelnik Upravnoga odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara Dražen Kobašević.

- Čestitam našim muzejima na organizaciji, lijepo je vidjeti i poveznicu između škola i muzeja, kao na ovom otvorenju gdje su nastupili polaznici nižih razreda i Glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića s glazbeno-plesnom pričom. Želim svima da se lijepo osjećaju u Vukovaru u ovoj noći kulture - poručio je Kobašević.

PREZENTACIJA S VR NAOČALAMA

Kako je tema digitalna budućnost, Muzej vučedolske kulture pak otišao je i korak dalje organiziravši prezentaciju svoje ustanove s VR naočalama pri predstavljanju u drugim muzejima bilo na području Hrvatske ili Europe, što je ujedno i poziv svima da ih posjete i tijekom cijele godine.

Osim stalnoga postava, posjetitelji mogu pogledati i dvije manje izložbe. Jedna je pod nazivom Bez zanata, nema alata koja približava vučedolsko zanatstvo koje se očituje kroz široki spektar alata pronađenog na lokalitetima vučedolske kulture, a druga je izložba posvećena 100-godišnjici izgradnje vile Streim. Posjetitelji ujedno mogu doznati više i o vučedolskoj pili kroz predavanje kustosice Dore Šimić te uživati u brojnim drugim sadržajima koje su za njih pripremili u Muzeju vučedolske kulture. 

Pročitano 1207 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar