Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru predstavljen roman Blato u dvorištu

Ratko Cvetnić Ratko Cvetnić Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Blato u dvorištu književnika Ratka Cvetnića, dvostrukog dobitnika ugledne nagrade za književnost Gjalski. Autor je studirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a stručni je tajnik u Zagrebačkom sportskom savezu.

Autobiografskim zapisima o Domovinskom ratu pod nazivom Kratki izlet u kojima s ironijskim odmakom opisuje ratnu svagdašnjicu, Cvetnić je privukao pozornost kritike i čitatelja. Objavio i romane Polusan te Povijest Instituta. U prvome opisuje Zagreb s kraja 80-tih, a u drugome hrvatsku povijest od sredine 20. stoljeća do danas. Djela su mu prevedena na slovenski, poljski, njemački, engleski i nizozemski jezik.

Posljednji roman Blato u dvorištu objavio je prošle godine.

-To je obiteljska povijest rađena po sudbini jedne stvarne obitelji u Zagrebu koju poznam i čiji mi je slučaj poslužio kao romaneskna podloga za priču koju sam izmislio i doradio, ali koja se temelji na čvrstim faktičnim okolnostima. Obitelj koja je bila poznata u hrvatskom javnom životu, 1945. godine je zvršila u izgnanstvu u jednom malom mjestu nadomak Zagreba i odakle je krenula u povrat građanskog statusa. Taj povrat pratim u romanu – opisao je radnju romana Cvetnić.

Vukovarskoj publici ovaj je autor poznat i s gostovanja na Novinarsko-književničkim susretima Grad-to ste vi. Moderator predstavljanja romana Blato u dvorištu bio je novinar i književnik Vedran Kukavica.

Pročitano 1008 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar