Ispiši ovu stranicu

VukovArt - luka umjetnosti od 1 do 15. lipnja

Press konferencija održana u Gradskoj vijećnici Press konferencija održana u Gradskoj vijećnici Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru će se i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u razdoblju od 1.do 15.lipnja održati manifestacija VukovArt – luka umjetnosti.

Glavni cilj projekta je ponudom novih sadržaja stvoriti pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar, ali i podići i unaprijediti kvalitetu života građana. U okviru manifestacije ove će godine pod radnim nazivom “Give me 5!“ pet svjetski poznatih street art umjetnika iz Hrvatske i inozemstva nacrtati pet novih murala, 3 u Borovu naselju te 2 u Vukovaru ukupne površine preko 700 četvornih metara.

-Izuzetno me raduje što ovim projektom sada već pozicioniramo Vukovar na turističku kartu koja privlači posebnu vrstu turista, a zahvaljujući privoli stanara u gradu će biti 5 novih murala. Grad Vukovar za ovaj projekt na godišnjoj razini izdvaja 450.000 kuna, uz brojna sponzorstva – rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici.

-Cijela priča počela je 2016. godine kada je hrvatski 3D Sreet Artist  Filip Mrvelj oslikao pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga. Nakon toga se rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana VukovArt – Luka umjetnosti koja se održala 2017. godine, a koja je okupila jedna od najvećih imena svjetske 3D Street Art scene. Iste godine naslikane su 4 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku i poznati mural „Suncokret“ u središtu grada. 2018. godine naslikano je 5 murala u Borovu Naselju, podsjetio je voditelj marketinške kampanje  Krešimir Herceg te dodao kako žele u Vukovaru napraviti jedan od najjačih street art festivala u Hrvatskoj i šire.
-Projektom dovodimo najbolje svjetske umjetnike s nekoliko ciljeva - da uljepšamo život građanima grada Vukovara, da ovakva vrsta umjetnosti bude generalna vrijednost u turističkoj ponudi jer to sada postaje trend u većim gradovima kao što su Varšava, Berlin, London i mnogi drugi, a posljednji i najvažniji cilj je edukacija samih građana i djece što činimo kroz radionice koje se održavaju kroz ovaj projekt, rekao je Herceg.

U okviru manifestacije po prvi puta održat će se i polumaraton dužine 21 km koji starta 1. lipnja u 10 sati, a nakon njega u 10.10 starta i građanska utrka dužine 5 km.
-Specifičnost ovog polumaratona, osim što se prvi puta održava u gradu Vukovaru, čini i to da smo se trudili napraviti da ruta kojom se trči obuhvaća gotovo sve murale koji postoje u gradu. Polumaraton ima međunarodni karakter, do sada se prijavilo oko 600 ljudi iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja, ali i Irske što je jako lijep poticaj nama koji radimo u organizaciji – naglasio je organizator prvog vukovarskog polumaratona Tomislav Marinović.
Pavliček je dodao kako će natjecatelji trčati pored postojećih murala što će doprinijeti prezentiranju svih ljepota našega grada.

Svi koji se žele prijaviti mogu to učini na www.stoperica.hr/utrka/vukovar-half-marathon , a prijave traju do 10. svibnja 2019. Više o cijelom projektu možete saznati na www.vukovart.com

Pročitano 1137 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić