Ispiši ovu stranicu

Otvoren 13. vukovarski filmski festival

Festival je otvorio gradonačelnik Ivan Penava Festival je otvorio gradonačelnik Ivan Penava Milan Paun
Na terasi Agencije za vodne putove u Vukovaru uz vatromet svečano je otvoren 13. vukovarski filmski  festival – Festival podunavskih zemalja. 
Festival je otvorio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je bio i izaslanik predsjednice Koline Grabar Kitarović te premijera Andreja Plenkovića. 
Rekao je da je festival vrhunski kulturni događaj koji pozitivno utječe na kulturni identitet i razvoj Vukovara.
Direktor festivala Igor Rakonić rekao je da se u konkurenciji za nagrade prikazuje po šest kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova te sedam dokumentarnih, a među njima je desetak filmova koji su se ove godine natjecali na dva najveća filmska festivala, u Cannesu i Berlinu.  
Prema njegovim riječima u proteklih 13 godina trajanja festivala prikazano više od tisuću vrhunskih filmova i ugošćeno isto toliko filmskih umjetnika, a filmove je gledalo više od 350.000 posjetitelja.
Čas prikazivanju na otvaranju pripala je kratkometražnome rumunjskome filmu „Pismo Djedu Mrazu“ redatelja Bogdana Muresanua te hrvatskome filmu „Sam samcat“ redatelja Bobe Jelčića.
Na otvaranju festivala Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo je Nagradu Fabijan Šovagović istaknutoj hrvatskoj glumici Ingeborg Appelt.
U svom govoru predstavnica društva Jasna Nanut izjavila je da je poseban čar dodjele ove nagrade upravo u tome što se dodjeljuje šezdeset kilometara od Šovagovićeva rodnoga sela Ladimirevaca. Nagradu je preuzela Anja Šovagović. 
  Na festivalu se prikazuje 60 filmova u 11 kategorija i na šest lokacija, a festival traje do 7. srpnja kada će biti dodijeljene nagrade. 
vff uzvanici
 
vff publika
 
vff vatromet
 
Pročitano 948 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun