NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

Senzacionalno arheološko otkriće - rimska kola u Starim Jankovcima

Jedinstveni nalaz pogrebnog rituala bogate rimske obitelji Jedinstveni nalaz pogrebnog rituala bogate rimske obitelji Izvor: novosti.hr

Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su danas na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske obitelji, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće poslije Krista, prenosi HINA.

"Riječ je o prvom arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima na tlu Hrvatske, a nakon završetka detaljnog i složenog postupka dokumentiranja nalaza nadamo se brojnim novim spoznajama o konstrukciji rimskih kola, što bi trebalo rezultirati i njihovom rekonstrukcijom te prezentacijom u stalnom postavu Gradskog muzeja u Vinkovcima", izjavio je voditelj zaštitnog arheološkog istraživanja Boris Kratofil.

Rimska dvokolica, pojasnio je Kratofil, pronađena je u tumulu – zemljanome humku promjera oko 40 metara i sačuvane visine oko jednoga metra, u grobnoj komori, a običaj pokapanja pod zemljane humke (tumule), inače vezan za željezno doba, predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine koji se, pak, povezuje s iznimno bogatim obiteljima s istaknutim ulogama u administrativnom, gospodarskom i društvenom životu rimske provincije Panonije.

Rimski tumuli do sada su pronađeni zapadnije u Hrvatskoj, a ovo je najistočniji s tim što je sada istraženi grobni humak poznat u arheološkoj literaturi više od 100 godina no sada je  potpuno datiran u antiku.

Istraženi zemljan humak smješten je uz trasu jedne od najznačajnijih rimskih prometnica, onu koja povezuje Apeninski poluotok s Panonijom, Balkanom i Malom Azijom, čime je očito bogata aristokratska obitelj naseljena u blizini Cibala (rimski naziv današnjih Vinkovaca nap.), željela svim putnicima na prometnom pravcu pokazati svoj status i bogatstvo.

"Ovo je jedinstveno, senzacionalno otkriće. Prvi put na prostoru Hrvatske i južne Panonije dokumentirani su ostaci iznimno složenog pogrebnog običaja vezanog uz bogatu, važnu osobu, a na osnovu pronađenih metalnih dijelova kola kao i dijelova konjske opreme grobnica je datirana u 3. stoljeće što je svrstava u najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja", rekao je ravnatelj Arheološkog instituta Marko Dizdar.

U nasipima istraženog tumula pronađeno je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova kao i dva središnja groba u kojima su najvjerojatnije pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul podignut no ti su grobovi u kasnijem razdoblju opljačkani.

Ovogodišnje dvomjesečno arheološko istraživanja lokaliteta završit će krajem listopada, potom će uslijediti restauracija nalaza te njihova interdisciplinarna analiza u koju će biti uključene i neke europske ustanove, a što bi trebalo dovesti do važnih spoznaja o životu rimske aristokracije u južnoj Panoniji ali i spoznaja o upregnutim konjima ili eventualno mulama.

Dizdar je istaknuo da je s nalazom rimskih kola u Jankovačkoj dubravi upoznata i stručna arheološka javnost na prošlotjednom arheološkom kongresu.

Restauratorica Edina Balić  procijenila je stanje nalaza relativno dobro no prilikom vađenja iz zemlje bit će potrebna velika pažnja i brzo prebacivanje u sigurne mikroklimatske uvjete kako ne bi došlo do rapidnog propadanja nalaza.

Istraživanje lokaliteta Jankovačka dubrava počelo je 2017. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije te uz logističku potporu Općine Stari Jankovci i tamošnje Poljoprivredne zadruge na čijem se zemljištu lokalitet i nalazi.

Istraživanje bi se, zbog važnosti i ugroženosti nalazišta, trebalo nastaviti i sljedeće godine, a arheolozi se nadaju ne samo novim nalazima nego i prezentaciji tog iznimnog antičkog kulturnog krajolika.

Pročitano 1054 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija