Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Vukovar pod utjecajem pariških modnih trendova

U sklopu ciklusnog programa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je predavanje Reinterpretacija povijesnog kostima: vukovarska građanska odjeća 19. stoljeća.

Predavanje je održao akademski slikar- grafičar i viši modni dizajner , rođeni Vukovarac, Marin Sovar.

Vukovar je u 19. stoljeću imao značajke upravnog, gospodarskog, prometnog i kulturnog središta. U tadašnje vrijeme zvali su ga “prijestolnicom Srijema”. Obrtnici i trgovci činili su polovicu tadašnjih stanovnika Vukovara s tendencijom rasta visoke građanske kulture koja dopire sa Zapada, osobito u modnom izričaju. Upravo razvojem obrtništva i trgovačkih razmjena dopire utjecaj Pariza kao sjedišta modnog izričaja. Francuski utjecaji i glamour ulazi u vukovarske društvene salone  koji utječu na uspon građanskog Vukovara ponajviše u drugoj polovini 19 stoljeća. O takvoj povijesti Vukovara , ali o tehničkoj izradi odjevnih predmeta po uzoru na one iz toga doba govorio je na predavanju Marin Sovar.

Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić pozdravila je na početku predavanja sve nazočne naglasivši kako će se Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar u svome ovogodišnjem programu baviti upravo ovakvim, širem građanstvu nepoznatim, ali vrijednim temama za naš grad.

Pročitano 1001 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI