NAJNOVIJE
Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

Ministarstvo demografije pozvalo je roditelje koji ne žive zajedno da u izvršavanju roditeljske skrbi vode računa o sigurnosti i zaštiti djetetova zdravlja te ih je upozorilo na obvezu postizanja dogovora i prilagođavanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije koronavirusa.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 20:03)
Nove mjere Vlade za očuvanje gospodarstva

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavo dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 18:37)
Što je u RH dopušteno, a što ne u vrijeme korona virusa

Na redovitoj konferenciji za novinare bili su brojni upiti što je u Hrvatskoj građanima dozvoljeno, a što ne u vrijeme pandemije  koronavirusa. Donosimo pojašnjenja Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 17:54)
Poduzetnicima oko novih mjera pomaže VURA

Brojne su novosti vezane za poduzetnike i poslovanje za vrijeme trajanja epidemije korona virusa. Da bi te novosti i promjene stigle do poduzetnika u Vukovaru i kako bi im se pomoglo u velikoj količini novih informacija, pobrinula se VURA Razvojna agencija Vukovar koja prati sve mjere donesene na razini Vlade RH i svih institucija te ih šalje na e-mail adrese vukovarskih poduzetnika koje imaju u svojim bazama. Ujedno savjetuju poduzetnike gdje i na koje adrese se obratiti kako bi mjere mogli i ostvariti.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 16:33)
Napuštanje mjesta boravka od 6.travnja bit će moguće samo uz E-propusnice

E-propusnica, nova je usluga u okviru Centra dijeljenih usluga, a koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugu je danas predstavio ministar uprave Ivan Malenica.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 16:00)
Stigla zaštitna oprema za ustanove u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije izvještavaju kako je danas iz regionalnog skladišta civilne zašite u Bizovcu, za potrebe bolnica u Vinkovcima i Vukovaru, domova zdravlja - Vinkovci, Vukovar i Županja,

 Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i za potrebe operativnih snaga sustava civilne zaštite, preuzeta i dostavljena sljedeća zaštitna oprema:

1. Zaštitni ogrtači 1240 kom

2. Termometar daljinski beskontaktni 1 kom

3. Zaštitne rukavice 21.300 kom

4. Zaštitne kirurške maske 40.000 kom

5. Zaštitne naočale 640 kom

6. Zaštitna odijela 510 kom

7. Alkohol/dezinficijens 200 litara

(Srijeda, 01 Travanj 2020 14:28)
U Hrvatskoj 96 novooboljeih od koronavirusa

-U Hrvatskoj je  u protekla 24 sata 96 novooboljelih od koronavirusa,  a ukupno  do sada 963 -rekao je  ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnoga stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 665 osoba, a do sada ukupno 7680. Broj preminulih osoba i dalje je šest, a oporavljenih je 73 osoba, 6 više nego jučer. Starosna dob oboljelih je 48, 27 godina.

-Moramo i  dalje striktno provodi mjere i odgovorno se ponašati, jer samo na taj način možemo suzbiti širenje infekcije- rekao je Beroš.

Porast broja detektiranih pozitivnih osoba na COVID 19  Beroš je komentirao kako uistinu svi skupa trebamo upute najozbiljnije shvatiti i održavati higijenu ruku i socijalnu distancu kako bismo suzbili značajnije širenje zaraze COVID-om 19.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 14:13)

Da Tebi hvalu kažem - nova je zbirka poezije Petra Eleza, predstavljena sinoć u vukovaru

Sa sinoćnjeg predstavljanja u Gradskoj knjižnici Vukovar Sa sinoćnjeg predstavljanja u Gradskoj knjižnici Vukovar Foto: Marija Molnar

 Da Tebi hvalu kažem, naziv je druge zbirke poezije Petra Eleza koja je predstavljena u Gradskoj knjižnici Vukovar. Izdavač je Ogranak Matice hrvatske Vukovar, a o zbirci su govorili predsjednica ogranka Lidija Miletić koja je napisala predgovor zbirci, autorica stručnoga pogovora dr.sc.Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda HAZU Vukovar, urednik zbirke Vinko Juzbašić i autor Elez.

Pjesme u ovoj zbirci odraz su, kako autor sam kaže, njegovog duhovnog stanja.

- Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa pjesama - Da tebi hvalu kažem, Posvetnice, Suza za Notre Dame i Rimska lektira. Većina pjesma intonirane su mojim određenim duhovnim iskustvima, prvenstveno povezanima sa sudjelovanjem na duhovnim vježbama Sv Ignacija. Pomalo je tu riječ o ignacijanskoj duhovnosti koja ide za tim, kako kaže Sv.Ignacije, da se Bog traži i nalazi u svemu, odnosno implicira da mu služimo u svakodnevici potaknuti time što je svakome od nas Bog dao određenu ulogu i zadaće. Ostale pjesme također donose duhovno iskustvo, u određenom smislu moje vlastito ili su referenca na neke manje ili više poznate povijesne osobe koje su mi na neki način uzori, bilo da je riječ o svetcima katoličke crkve ili poznatim povijesnim osobama, umjetnicima, znanstvenicima itd. Neke se pjesme referiraju na određene povijesne događaje, ali ukorijenjene u ovaj naš prostor, kako panonski i slavonski tako i dalmatinski koji mi je također blizak jer sam porijeklom ali i ratnom zavičajnošću vezan za taj prostor. U tom smislu dio vokabulara kojim sam pisao pjesme preuzet je iz tekstova pjesama naših velikih bardova Marulića i Zoranića – rekao je Elez.

Njegovu prvu zbirku Kamen srce također je uredio Vinko Juzbašić. Ističe kako je u novoj Elezovoj zbirci Da Tebi hvalu kažem vidljiv tematski i odmak u pjesničkom izričaju.

-Ovdje je dobio jedan drugi element, onaj kršćanskoga pjesnika, stoga smo je i naslovili kao zbirku kršćanskih pjesama s obzirom da su prva dva ciklusa isključivo kršćanska. Druga dva pak referiraju se na književnost i ono što je pročitao. Pjesnika bih danas opisao kao zrelijeg autora u odnosu na prije dvije godine kada mu je izdana prva zbirka pjesama i kao čovjeka koji je počeo brusiti svoj pjesnički jezik te se pokazao na jedan drugačiji novi način. U tome je, mislim, vrijednost njegova rada. Nadam se da će imati snage taj svoj pjesnički jezik i dalje brusiti te od njega učiniti ono što se bi se u načelu trebalo očekivati od novog pjesnika, a to je da se ne ponavlja i da učini novi odmak – istaknuo je Juzbašić.

Zbirka Da Tebi hvalu kažem ilustrirana je crtežima akademskog slikara i grafičara Josipa Eleza, a program predstavljanja, na gitari je pratio, Juraj Elez.

Autor je rođen u Vukovaru 1978. godine. Ravnatelj je Državnoga arhiva u Vukovaru. 

Pročitano 186 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija