Ispiši ovu stranicu

Da Tebi hvalu kažem - nova je zbirka poezije Petra Eleza, predstavljena sinoć u vukovaru

Sa sinoćnjeg predstavljanja u Gradskoj knjižnici Vukovar Sa sinoćnjeg predstavljanja u Gradskoj knjižnici Vukovar Foto: Marija Molnar

 Da Tebi hvalu kažem, naziv je druge zbirke poezije Petra Eleza koja je predstavljena u Gradskoj knjižnici Vukovar. Izdavač je Ogranak Matice hrvatske Vukovar, a o zbirci su govorili predsjednica ogranka Lidija Miletić koja je napisala predgovor zbirci, autorica stručnoga pogovora dr.sc.Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda HAZU Vukovar, urednik zbirke Vinko Juzbašić i autor Elez.

Pjesme u ovoj zbirci odraz su, kako autor sam kaže, njegovog duhovnog stanja.

- Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa pjesama - Da tebi hvalu kažem, Posvetnice, Suza za Notre Dame i Rimska lektira. Većina pjesma intonirane su mojim određenim duhovnim iskustvima, prvenstveno povezanima sa sudjelovanjem na duhovnim vježbama Sv Ignacija. Pomalo je tu riječ o ignacijanskoj duhovnosti koja ide za tim, kako kaže Sv.Ignacije, da se Bog traži i nalazi u svemu, odnosno implicira da mu služimo u svakodnevici potaknuti time što je svakome od nas Bog dao određenu ulogu i zadaće. Ostale pjesme također donose duhovno iskustvo, u određenom smislu moje vlastito ili su referenca na neke manje ili više poznate povijesne osobe koje su mi na neki način uzori, bilo da je riječ o svetcima katoličke crkve ili poznatim povijesnim osobama, umjetnicima, znanstvenicima itd. Neke se pjesme referiraju na određene povijesne događaje, ali ukorijenjene u ovaj naš prostor, kako panonski i slavonski tako i dalmatinski koji mi je također blizak jer sam porijeklom ali i ratnom zavičajnošću vezan za taj prostor. U tom smislu dio vokabulara kojim sam pisao pjesme preuzet je iz tekstova pjesama naših velikih bardova Marulića i Zoranića – rekao je Elez.

Njegovu prvu zbirku Kamen srce također je uredio Vinko Juzbašić. Ističe kako je u novoj Elezovoj zbirci Da Tebi hvalu kažem vidljiv tematski i odmak u pjesničkom izričaju.

-Ovdje je dobio jedan drugi element, onaj kršćanskoga pjesnika, stoga smo je i naslovili kao zbirku kršćanskih pjesama s obzirom da su prva dva ciklusa isključivo kršćanska. Druga dva pak referiraju se na književnost i ono što je pročitao. Pjesnika bih danas opisao kao zrelijeg autora u odnosu na prije dvije godine kada mu je izdana prva zbirka pjesama i kao čovjeka koji je počeo brusiti svoj pjesnički jezik te se pokazao na jedan drugačiji novi način. U tome je, mislim, vrijednost njegova rada. Nadam se da će imati snage taj svoj pjesnički jezik i dalje brusiti te od njega učiniti ono što se bi se u načelu trebalo očekivati od novog pjesnika, a to je da se ne ponavlja i da učini novi odmak – istaknuo je Juzbašić.

Zbirka Da Tebi hvalu kažem ilustrirana je crtežima akademskog slikara i grafičara Josipa Eleza, a program predstavljanja, na gitari je pratio, Juraj Elez.

Autor je rođen u Vukovaru 1978. godine. Ravnatelj je Državnoga arhiva u Vukovaru. 

Pročitano 972 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar