NAJNOVIJE
U OBŽ peta osoba preminula od posljedica koronavirusa

Još je jedna osoba preminula od posljedica COVID-a19 u Osječko - baranjskoj županiji.

(Nedjelja, 05 Travanj 2020 12:10)
Hrvatski sabor u ponedjeljak raspravlja 4 nova zakona

Hrvatski sabor, koji nastavlja zasjedati, u ponedjeljak će raspraviti paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno ostane doma.

(Nedjelja, 05 Travanj 2020 11:47)
U VSŽ troje novooboljelih, ukupno 21

U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 3 nove pozitivne osobe, od toga 2 odrasle osobe iz Vinkovaca, 1 dijete iz Nuštra, a ukupno oboljelih osoba  je 21, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Nedjelja, 05 Travanj 2020 10:03)
Blagdan je Cvjetnice

Danas je blagdan Cvjetnice.

(Nedjelja, 05 Travanj 2020 08:35)
Božinović: Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštitu Davor Božinović pozvao je građane da ne otvaraju zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu građana kojima prevaranti pokušavaju ukrasti njihove podatke, iprenosi Hina.

''Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te da su zbog toga morali privremeno blokirati rad s karticama. Kako bi građani mogli ponovno raspolagati s kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu putem koje bi se trebali prijaviti na internet bankarstvo i potvrditi svoj identitet. Ako dobijete takvu poruku putem maila, ne otvarajte poveznicu, već izbrišite poruku'', poručio je.

Božinović je izvijestio da je do subote u 11 sati izdano 382.191 propusnica, a odbijeno je 9625 zahtjeva. "Sustav je počeo funkcionirati na način da obrađuje veliki broj podataka", rekao je.

Do subote u podne evidentirano je 3802 dojave o kršenju samoizolacije, od čega je za 1083 dojava utvrđeno da se radi o kršenju mjera samoizolacije o čemu je obaviješten Državni inspektora.

''Ukazujemo da još uvijek postoje pojedinci koji krše mjere samoizolacije i time ugrožavaju sebe i svoje obitelji, ali i sve građane s kojima mogu stupiti u kontakt. To nam je zasigurno jedan od najvećih izazova u održavanju ovako kontrolabilne epidemiološke situacije'', zaključio je Božinović.        

(Subota, 04 Travanj 2020 14:33)
U Hrvatskoj je od jučer 47 osoba zaraženo korona virusom, ukupno 1126

U Hrvatskoj je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 1.126, a potvrđena je smrt još četiri osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Subota, 04 Travanj 2020 14:22)
Radno vrijeme pekarnica

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pekarnicama promijenjeno radno vrijeme od 8 do 17 sati.

(Subota, 04 Travanj 2020 12:12)

Predstavljen novi zbornik Instituta Ivo Pilar

Predstavljanje zbornika Predstavljanje zbornika Foto: J. Vrdoljak

Gradovi u ratovima: Kroz povijest do suvremenosti, naziv je zbornika Instituta Ivo Pilar predstavljenog u vukovarskoj Gradskoj knjižnici.

Zbornik koji je iz tiska izišao krajem 2019. godine, donosi trinaest pisanih priopćenja radova prezentiranih na 21.znanstveno-stručnom skupu posvećenom Vukovaru '91.,  koji je održan 2018. godine. Institut je ovim zbornikom dodatno obogatio bibliografiju radova o Vukovaru '91., a iako se većina radova u njemu ne tiče izravno Vukovara '91., tiče se fenomena koji je vrlo jasno pokazao da je povijest gradova ujedno i povijest ratova.

-Već deset tisuća godina možemo pratiti bitke za gradove na različite načine, od onih prapovijesnih do ovih suvremenih koji su više označeni terorizmom i onih budućih ratova za koje se može sa vrlo visokim stupnjem pouzdanja pretpostavljati da će biti ratovi vođeni sasvim drugačijim načinom nego je to bilo do danas. I upravo polazeći od fenomena Vukovar'91., željeli uz nekoliko sekvenci prikazati što se s gradovima i ratovima u gradovima zbivalo od daleke prošlosti pa do sadašnjosti pa i pogledom u budućnost, izjavio je  urednik zbornika, Dražen Živić s Instituta Ivo Pilar.

O zborniku su govorili i doc.dr.sc. Denis Njari i doc.dr.sc. Domagoj Tomas s Filozofskog fakulteta u Osijeku, te prof.  Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru. Pozdravne riječi uputila je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić i Mateo Žanić, voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta Ivo Pilar.

Pročitano 194 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija