NAJNOVIJE
U Republici Hrvatskoj 61 novozaražena osoba koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 586

Među njima je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

 Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5604 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4861 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2008 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 128 132 osobe, od toga 727 u posljednja 24 sata.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 14:06)
Osnovan Boćarski klub Šarengrad

Sportska zajednica Iloka i Vukovarsko – srijemske županije s početkom kolovoza bogatija je za još jedan kub.

Naime, u Šarengradu je osnovan boćarski klub “Šarengrad”. Kako u Šarengradu trenutno nema terena za boćanje plan čelnika kluba je do proljeća slijedeće godine izgraditi terene, a onda od 2021. godine krenuti s natjecanjem u nekoj od boćarskih liga.

S obzirom na broj kubova Boćarski klub Šarengrad u početku će se natjecati u 2. županijskoj boćarskoj ligi. Za predsjednika novoosnovanoga kluba izabran je Pero Ćorić dok su za dopredsjednike kluba izabrani Zdravko Paić i Ivan Opuhač. Tajnik Boćarskog kluba Šarengrad je Igor Jurgec.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 12:44)
OŽB: Osam novopozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 129 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, a osam je bilo pozitivno na koronavirus.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:50)
U županiji šest novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:43)
Ministar Božinović najavljuje cijelu reformu MUP-a

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.

- Reforma će zahvatiti cijeli sustav. Njezini naglasci su u prvom redu korištenje fondova, digitalizacija na tragu potencijala koje je MUP dokazao i u vrijeme korona krize, a sukladno tome i ubrzavanje radnih procesa po svim linijama rada policije i izrada standardnih operativnih postupaka za rad policijskih službenika - kazao je Božinović.

Dodao je kako će reforma dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica.

Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 15:09)
U Hrvatskoj 77 novozaraženih osoba na koronavirus, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. 

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe. 

Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 14:06)
11 novopozitivnih na koronavirus u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja je 24 sata 11 novopozitivnih osoba na COVID-19. 

(Subota, 08 Kolovoz 2020 10:11)

Predstavljen mrežni katalog Muzej Vukovara u progonstvu

Ilustracija Ilustracija Foto: GMV

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Gradski muzej Vukovar je predstavio tiskani i mrežni katalog „Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992.-2018.“

Muzejska zbirka koja je nastala na inicijativu bivšeg  ministra kulture Bože Biškupića,  obuhvaća točno 1.801 djelo hrvatskih i europskih umjetnika tijekom okupacije Vukovara, dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u progonstvu u Zagrebu.

-Katalog svjedoči o velikom odaziva umjetnika iz Hrvatske i Europe, također ustanova i pojedinaca koji su svojim donacijama formirali zbirku koja danas broji 1.801umjetninu- rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić.

Katalog je podijeljen u tri grupe, a to su: donacije hrvatskih umjetnika, donacije stranih umjetnika i donacije ustanova i pojedinaca, a biti će dostupan za razgledavanje na internetu.

Pretraživanjem na mrežnom katalogu može se pregledati cjelokupna donacija, vidjeti biografija umjetnika, a sadrži i cjeloviti popis svih donacija, slika, skulptura, grafičkih mapa, crteža, arhitektonskih snimki nekih umjetničkih zgrada što znači da je veliki broj umjetnika iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Francuske i drugih zemalja sudjelovalo u formiranju kataloga.

- To je u simboličkom smislu bilo izuzetno važno s obzirom da je zbirka svoj život započela 1992. godine s ciljem stvaranja i okupljanja ljudi dobre volje oko ideje mira i zajedništva , ideje povratka u Vukovar i kulturne obnove našega Grada – kaže Marić.

Predstavljanju kataloga je nazočila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, inicijator, donator i provoditelj Božo Biškupić koji je svojim idejama i željama okupljao umjetnike i poticao ih na donacije. Mrežni katalog je predstavio i njegov urednik Goran Zlodi koji je  rekao kako se njime omogućuje dostupnost širem broju ljudi, a želja je bila predstaviti povijest zbirke i okolnosti u kojima je nastajala.

-Bila je ovo prilika za početak otvaranja različitih kulturnih aktivnosti nakon strogih mjera zbog korona virusa na čijem se predstavljanju okupilo oko 40 umjetnika – donatora i ravnatelja muzejskih institucija iz Zagreba što je dokaz koliko njima znači Vukovar i koliko nama znači okupljanje oko našeg Muzeja i Grada – zaključila je Marić.  

Otvorenjem stalnog postava Zbirke u Gradskom muzeju Vukovar krajem svibnja 2018. obilježila se 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava kao i 20. godišnjica povratka Muzeja na domicilnu adresu u dvorac Eltz.

Time je obilježen i završetak interdisciplinarnog projekta Vlade „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol“  kojeg je provodilo Ministarstvo kulture.

Pročitano 167 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija