Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen mrežni katalog Muzej Vukovara u progonstvu

Ilustracija Ilustracija Foto: GMV

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Gradski muzej Vukovar je predstavio tiskani i mrežni katalog „Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992.-2018.“

Muzejska zbirka koja je nastala na inicijativu bivšeg  ministra kulture Bože Biškupića,  obuhvaća točno 1.801 djelo hrvatskih i europskih umjetnika tijekom okupacije Vukovara, dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u progonstvu u Zagrebu.

-Katalog svjedoči o velikom odaziva umjetnika iz Hrvatske i Europe, također ustanova i pojedinaca koji su svojim donacijama formirali zbirku koja danas broji 1.801umjetninu- rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić.

Katalog je podijeljen u tri grupe, a to su: donacije hrvatskih umjetnika, donacije stranih umjetnika i donacije ustanova i pojedinaca, a biti će dostupan za razgledavanje na internetu.

Pretraživanjem na mrežnom katalogu može se pregledati cjelokupna donacija, vidjeti biografija umjetnika, a sadrži i cjeloviti popis svih donacija, slika, skulptura, grafičkih mapa, crteža, arhitektonskih snimki nekih umjetničkih zgrada što znači da je veliki broj umjetnika iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Francuske i drugih zemalja sudjelovalo u formiranju kataloga.

- To je u simboličkom smislu bilo izuzetno važno s obzirom da je zbirka svoj život započela 1992. godine s ciljem stvaranja i okupljanja ljudi dobre volje oko ideje mira i zajedništva , ideje povratka u Vukovar i kulturne obnove našega Grada – kaže Marić.

Predstavljanju kataloga je nazočila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, inicijator, donator i provoditelj Božo Biškupić koji je svojim idejama i željama okupljao umjetnike i poticao ih na donacije. Mrežni katalog je predstavio i njegov urednik Goran Zlodi koji je  rekao kako se njime omogućuje dostupnost širem broju ljudi, a želja je bila predstaviti povijest zbirke i okolnosti u kojima je nastajala.

-Bila je ovo prilika za početak otvaranja različitih kulturnih aktivnosti nakon strogih mjera zbog korona virusa na čijem se predstavljanju okupilo oko 40 umjetnika – donatora i ravnatelja muzejskih institucija iz Zagreba što je dokaz koliko njima znači Vukovar i koliko nama znači okupljanje oko našeg Muzeja i Grada – zaključila je Marić.  

Otvorenjem stalnog postava Zbirke u Gradskom muzeju Vukovar krajem svibnja 2018. obilježila se 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava kao i 20. godišnjica povratka Muzeja na domicilnu adresu u dvorac Eltz.

Time je obilježen i završetak interdisciplinarnog projekta Vlade „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol“  kojeg je provodilo Ministarstvo kulture.

Pročitano 804 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI