NAJNOVIJE
Posada riječnog ophodnog broda “Šokadija” Hrvatske vojske plovidbom od Osijeka do Vukovara obilježila 25. obljetnicu VRO Oluja

Obilježavajući 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, pripadnici Satnije riječnih brodova Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske isplovili su Ophodnim brodom  “Šokadija” (OB-93) iz Osijeka i stigli u Vukovar-priopćili su iz Ministarstva obrane.

Postrojeni na prigodno ukrašenom brodu uz počasni pozdrav, posada jedinog riječnog ophodnog broda je uz zvuk brodske sirene prošla pokraj Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, iskazujući tako poštovanje prema gradu-heroju, Vukovaru.

Plovidba je započela 4. kolovoza kada je brod s 11 članova posade ranim jutrom isplovio iz osječke vojarne “Vrbik” te nakon više od 12 sati plovidbe Dravom te državnom granicom dužinom Dunava, uplovio u Vukovar. Prolazeći putem pored Batine, Aljmaša, Erduta i Dalja brod je prešao više od 150 riječnih kilometara.

Zapovjednik Ophodnog broda „Šokadija“ poručnik fregate Milković Hrvoje iskazao je svoje zadovoljstvo riječima „Došli smo u Vukovar kako bismo iskazali svoj pijetet žrtvama stradalima u Domovinskom ratu, ali i kako bismo s Vukovarom i Vukovarcima podijelili radost pobjede. Veseli nas što smo na ovaj način mogli pridonijeti obilježavanju 25. godišnjice velike “Oluje”, rekao je poručnik fregate Milković te najavio novu ovakvu plovidbu od 17. do 19. studenoga 2020. povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ovogodišnje aktivnosti Ophodnog broda “Šokadija” u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti provedene su u skladu s mjerama epidemijske zaštite i apelima za odgovornim ponašanjem u vrijeme COVID-19. Zbog njih, ali i zbog kiše koja je u Vukovaru padala gotovo čitav dan broj posjetitelja bio je znatno manji nego prijašnjih godina.

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 08:17)
Penava protiv "razdvajanja" branitelja i naroda od političara u Kninu

Gradonačelnik Vukovara i član Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je izrazio neslaganje sa "sterilnom" atmosferom proslave 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu, naglasivši kako nije sadržaj, ni smisao obljetnice razdvojiti narod od političara, već zajedništvo, prenosi Hina.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 14:27)
U Republici Hrvatskoj 58 novopozitivnih osoba na koronavirus

U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 633.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 14:04)
Župan Božo Galić predvodio izaslanstva na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja", u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem  položilo je vijenac i zapalilo svijeću podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

- 05. kolovoza 1995. godine dogodila se velika pobjeda Hrvatske vojske kojom je oslobođen velik dio hrvatskog teritorija. Mi se ovdje danas u Vukovaru zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima koji su u „Oluji“ svoje živote dali za Hrvatsku te time omogućili mirnu reintegraciju. Svim braniteljicama i braniteljima čestitamo Dan hrvatskih branitelja- rekao je Božo Galić.

Uz članove izaslanstva Županije, vijence su položili i svijeće zapalili i izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske koje je predvodio brigadir Dragan Pondeljak iz Zapovjedništva GOMBR Vinkovci, te PU vukovarsko-srijemska koju je predvodio voditelj Operativno- komunikacijskog centra Vinkovci Miro Bradić.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i Jakova i ​vukovarski​ gvardijan​ fra Ivica Jagodić.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 11:23)
U županiji 11 osoba novopozitivno na koronavirus; 1 osoba iz Vukovara

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata  11 je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 10:49)
Izaslanstvo Grada Vukovara obilježilo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Republika Hrvatska proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan​ hrvatskih branitelja u spomen na Vojno- redarstvenu operaciju Oluja kojom je​ oslobođen najveći dio do tada okupiranoga hrvatskoga teritorija od​ srbijanske agresije.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 10:35)
OŽB: Osam novopozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirano je 184 uzoraka od kojih su osam bili pozitivni na koronavirus.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 08:42)

Otvorena izložba talijanske nematerijalne baštine

Izložba će biti otvorena mjesec dana, a onda seli u Dubrovnik Izložba će biti otvorena mjesec dana, a onda seli u Dubrovnik Foto: Marija Molnar

Italija (ne)vidljiva priča naslov je izložbe koju je u Gradskome muzeju Vukovar otvorio veleposlanik Republike Italije u RH Pierfrancesco Sacco. Izložba predstavlja talijansku nematerijalnu baštinu, prošlu i sadašnju, a izloženo je 30-tak djela suvremene umjetnosti interperetacije baštine, keramika, igračke i video djela.

- Podijeljena je u dva dijela, prvi dio prikazuje se u istočnoj Europi, drugi u južnoj Americi. Koncipirana je tako da pokazuje našu kulturu i tradiciju. Prije Vukovara gostovala je u Nacionalnoj galeriji u bugarskoj Sofiji i postigla veliki uspjeh jer ju je vidjelo preko pet tisuća posjetitelja, no na žalost epidemija koronavirusa prekinula je taj slijed - istaknuo je Riccardo Ardeni iz Agencije Logic project, menadžer izložbe

Izložbu su organizirali Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, Nacionalni komitet Italije pri UNESCO-u, Ministarstvo kulture Italije, Veleposlanstvo Italije u RH i Ministarstvo kulture RH te Gradski muzej Vukovar, a otvorena je za posjetitelje u idućih mjesec dana.

Vukovarski izložbu prate i eksponati hrvatske tradicije baštine koji su u fundusu Gradskoga muzeja Vukovar

- Ideja je bila da se u okviru ovog događaja izlože i predmeti iz fundusa muzeja domaćina, pa samo se odlučili za nekoliko vrlo interesantnih i znakovitih elemenata nematerijalne kutlurne baštine u Hrvatskoj. Izložili smo zaštićeno kulturno dobro zlatovez koji je vezan uz Slavoniju, medičarske proizvode, igračke iz Hrvatskog zagorja te ono što daje poseban naglasak ovoj izložbi, a to su eksponati vezani uz održavanje svečane Sinjske alke u Vukovaru 2017.godine. Iznimno smo ponosni da je upravo dvorac Eltz bio domaćin tog događaja. S ova četiri elementa smo kao domaćini zaokružili ovu izložbu, uključujući se u priču talijanske nematerijalne baštine - pojasnila je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Veleposlanik Sacco istaknuo je kako mu predstavlja iznimnu čast otvoriti ovu izložbu u Vukovaru.

- Prvenstveno mi je drago otvoriti ovu izložbu jer njome prikazujemo prošlost, sadašnjost i budućnost naše tradicije. Možemo, gledajući ove eksponate, produbiti saznanja o našoj tradiciji kroz hranu, igračke, pjesmu, ples i religiju s jedne strane, a s druge pak se upoznajemo s dijelovima nematerijalne baštine zemlje gdje izložba gostuje. Nadam se da će je posjetiti brojni građani Vukovara i njihovi gosti. No, ono što mi je iznimno važno jeste činjenica da smo je otvorili upravo u Vukovaru koji je simbol žrtve i patnje, ali koji je sada otvoren grad i gleda u europsku budućnost – naglasio je Sacco.

Okupljene je pozdravila i Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskoga odjela u Vukovaru kao izaslanica ministrice kulture RH te zamjenica gradonačlnika Vukovara Ivana Mujkić.

 

Nakon Vukovara izložba Italija (ne)vidljiva priča seli u Dubrovnik.

Pročitano 195 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija