Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba talijanske nematerijalne baštine

Izložba će biti otvorena mjesec dana, a onda seli u Dubrovnik Izložba će biti otvorena mjesec dana, a onda seli u Dubrovnik Foto: Marija Molnar

Italija (ne)vidljiva priča naslov je izložbe koju je u Gradskome muzeju Vukovar otvorio veleposlanik Republike Italije u RH Pierfrancesco Sacco. Izložba predstavlja talijansku nematerijalnu baštinu, prošlu i sadašnju, a izloženo je 30-tak djela suvremene umjetnosti interperetacije baštine, keramika, igračke i video djela.

- Podijeljena je u dva dijela, prvi dio prikazuje se u istočnoj Europi, drugi u južnoj Americi. Koncipirana je tako da pokazuje našu kulturu i tradiciju. Prije Vukovara gostovala je u Nacionalnoj galeriji u bugarskoj Sofiji i postigla veliki uspjeh jer ju je vidjelo preko pet tisuća posjetitelja, no na žalost epidemija koronavirusa prekinula je taj slijed - istaknuo je Riccardo Ardeni iz Agencije Logic project, menadžer izložbe

Izložbu su organizirali Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, Nacionalni komitet Italije pri UNESCO-u, Ministarstvo kulture Italije, Veleposlanstvo Italije u RH i Ministarstvo kulture RH te Gradski muzej Vukovar, a otvorena je za posjetitelje u idućih mjesec dana.

Vukovarski izložbu prate i eksponati hrvatske tradicije baštine koji su u fundusu Gradskoga muzeja Vukovar

- Ideja je bila da se u okviru ovog događaja izlože i predmeti iz fundusa muzeja domaćina, pa samo se odlučili za nekoliko vrlo interesantnih i znakovitih elemenata nematerijalne kutlurne baštine u Hrvatskoj. Izložili smo zaštićeno kulturno dobro zlatovez koji je vezan uz Slavoniju, medičarske proizvode, igračke iz Hrvatskog zagorja te ono što daje poseban naglasak ovoj izložbi, a to su eksponati vezani uz održavanje svečane Sinjske alke u Vukovaru 2017.godine. Iznimno smo ponosni da je upravo dvorac Eltz bio domaćin tog događaja. S ova četiri elementa smo kao domaćini zaokružili ovu izložbu, uključujući se u priču talijanske nematerijalne baštine - pojasnila je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Veleposlanik Sacco istaknuo je kako mu predstavlja iznimnu čast otvoriti ovu izložbu u Vukovaru.

- Prvenstveno mi je drago otvoriti ovu izložbu jer njome prikazujemo prošlost, sadašnjost i budućnost naše tradicije. Možemo, gledajući ove eksponate, produbiti saznanja o našoj tradiciji kroz hranu, igračke, pjesmu, ples i religiju s jedne strane, a s druge pak se upoznajemo s dijelovima nematerijalne baštine zemlje gdje izložba gostuje. Nadam se da će je posjetiti brojni građani Vukovara i njihovi gosti. No, ono što mi je iznimno važno jeste činjenica da smo je otvorili upravo u Vukovaru koji je simbol žrtve i patnje, ali koji je sada otvoren grad i gleda u europsku budućnost – naglasio je Sacco.

Okupljene je pozdravila i Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskoga odjela u Vukovaru kao izaslanica ministrice kulture RH te zamjenica gradonačlnika Vukovara Ivana Mujkić.

 

Nakon Vukovara izložba Italija (ne)vidljiva priča seli u Dubrovnik.

Pročitano 821 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar