Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Otvorene prijave za 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati od 30. rujna do 3. listopada 2021. godine, u Osijeku, Našicama i Đakovu.

Poziv za prijavu upućen je svim zainteresiranim tamburaškim orkestrima i komornim tamburaškim ansamblima koji njeguju tamburašku glazbu.

Prijavnica za sudjelovanje na ovome festivalu ispunjava se digitalno i može se, kao i detalji i propozicije festivala, pronaći na http://htso.hr/. Prijave su otvorene do 1. rujna 2021. godine.

- Ponovno se vraćamo u izvorište tamburaštva, a to su Osijek, Našice i Đakovo i nadam se kako će nas u četiri dana festivala posjetiti veliki broj glazbenika i glazbenica na tamburi – rekao je Predsjednik HTSO-a Krešimir Račić.

U povodu 44. izdanja i 60 godina od održavanja prvog festivala, 1961. godine, poručuju organizatori, Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe pokazuje da je i dalje mlad kao da mu već nije četrdeseta i četvrta izvedba, a energiju mu obnavljaju nadolazeće generacije tamburaša te suvremena i starija hrvatska glazbena literatura nastala iz pera hrvatskih skladatelja.

- Festival je ove godine poseban ponajviše zbog pandemije koronavirusa, on će se održati u revijalnom izdanju sukladno svim epidemiološkim smjernicama i ograničenjima koje ona donosi sa sobom – izjavio je Račić.

Prepoznajući kulturnu i društvenu važnost manifestacije, festivalu su se kao suutemeljitelji pridružili Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, bez čije potpore, kao i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, ne bi bilo moguće pisati o njegovoj povijesti, stvarati ga danas i planirati njegovu budućnost, ističu u Hrvatskom tamburaškom savezu u Osijeku.

- Ovo je izuzetno teška godina za glazbene umjetnike jer je glazbenicima onemogućen rad. Mi smo se odlučili organizirati festival uzimajući u obzir da ansambli nisu mogli muzicirati dobar dio godine, da ipak idemo u revijalno izdanje i nadamo se kako je ono najgore iza nas. Prošle godine smo uspjeli organizirati festival također prilagođen epidemiološkoj situaciji pa vjerujemo kako ćemo uspjeti i ove godine – poručuje Račić.

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe ima za cilj:

1. okupiti skladatelje, dirigente, glazbene stručnjake i pedagoge koji obogaćuju umjetničku tamburašku glazbu,

2. kreativce, mlade glazbenike i glazbenice na tamburi koji pomažu u izvođenju glazbe u prezentaciji prema publici,

3. publika, kroz koju festival nastojimo senzibilizirati za tip tamburaške glazbe.

Pročitano 727 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI