NAJNOVIJE
Na području VSŽ 1478 maturanata

Na području Vukovarsko-srijemske županije u 15 srednjih škola i 95 završnih razreda imamo 1478 maturanata.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 15:39)
Zbog održavanja Vukovarskog polumaratona u subotu posebna regulacija prometa od 9-13 sati

U subotu, 28. svibnja  u Vukovaru će se održati četvrti po redu Vukovarski polumaraton tijekom kojega će na snazi biti posebna regulacija prometa u vremenu od 9 do 13 sati.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:46)
Na području VSŽ četiri novopozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednjih 24 sata četiri su nove pozitivne  osobe na COVID-19 potvrđene PCR testiranjem - dvije iz Ivankova te po jedna iz Vinkovaca i Vukovara.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:29)
U protekla 24 sata šest prometnih nesreća

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je šest prometnih nesreća.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:21)
Oštećeno kulturno dobro

Jučer, 24. svibnja, 33-godišnji Vukovarac policijskim je službenicima Policijske postaje Vinkovci prijavio da su na obiteljskoj kući u Starim Jankovcima oštećeni prozor i ulazna vrata, a za sada nepoznati počinitelj oštetio je i dio ograde dvorišta.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:16)
Veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože

Na predstavljanju ovogodišnje kampanje borbe protiv melanoma istaknuto je kako Hrvatska bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože, odnosno prema smrtnosti od melanoma na četvrtom smo mjestu u Europi.

-Tri ključne stvari u borbi protiv zloćudnih tumora kože su poticanje svijesti o rizicima, smanjenje izlaganja UV zrakama i samopregledi. U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53 posto oboljelih u Hrvatskoj ima prvi stadij bolesti, dok ostali imaju metastaze - upozorila je akademkinja Mirna Šitum na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022., a prenosi Hina.

S obzirom na poražavajuće podatke o incidenciji i mortalitetu od melanoma Šitum je poručila kako treba donijeti nacionalni preventivni program borbe protiv melanoma.

Branka Marinović, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva  rekla je kako se kampanja ove godine održava pod geslom "Nije važno koliko godina imaš, nego koliko si se godina sunčao" te poručuje kako je UV kilometraža ta koju trebamo brojati, a ne naše godine.

 

 

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 11:01)
Povodom Dana maturanata policija poziva na odgovorno ponašanje

Okupljanjem maturanata povodom završetka školovanja, danas se tradicionalno obilježava Dan maturanata. Tim povodom policija pojačano nadzire mjesta okupljanja maturanata kako bi proslava prošla bez narušavanja javnog reda, oštećenja tuđe imovine i drugih oblika nedoličnog ponašanja pojedinaca, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske čestitajući maturantima uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja uz želju da odgovornim ponašanjem doprinesu da njihov dan protekne bez ugrožavanja njihove i sigurnosti drugih građana.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 10:44)

Održano 41. Iločko ljeto

Održano 41. Iločko ljeto Foto: Radio Ilok

U organizaciji Matice slovačke Ilok već tradicionalno posljednjeg vikenda u kolovozu održano je 41. Iločko ljeto u prostorima Slovačkog doma.

U subotu je otvorena izložba ručnih radova članica Tradicijsko-folklorne skupine pri Matici slovačkoj Ilok. Izložene su i slike nastale tradicijskom tehnikom slikanja na staklu i inovativnom tehnikom toMago, stvaranja slika od prirodnih elemenata, latica cvjetova i raznih biljki. Izložba je otvorena i narednih par dana. 

U nedjelju je održan je kulturni dio programa folklornog karaktera na vanjskoj pozornici u dvorištu Slovačkog doma. Prisutnima su se obratili: predsjednik Matice slovačke Ilok, Aleksandar Knapček, predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj, Mirko Vavra, izaslanica župana Vukovarsko-srijemske županije i predsjednica Gradskog vijeća grada Iloka, Renata Banožić te gradonačelnica grada Iloka, Marina Budimir koja je svečano otvorila 41. Iločko ljeto.

Na kulturnome dijelu programa sudjelovali su članovi Kulturno umjetničkog društva „Julije Benešić“ iz Iloka kao i Matica slovačka Osijek, Slovačko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Brnjik Slovak“ iz Jelisavca, Slovačko kulturno-umjetničko društvo „Ondrej Pekar“ iz Soljana, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Branko Radičević“ iz Dalja i članovi folklorne sekcije Matice slovačke Ilok, Slovačkog kulturno-umjetničkog društva „Ljudevit Štur“. 

Pročitano 264 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija