Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Trideset godina od rata: Premijera filma "Berak - neispričana priča"

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Ratna razaranja i zločini devedesetih godina na istoku Slavonije ostali su bolna tema, stoga je od iznimne važnosti očuvati sjećanja.

Selo Berak u općini Tompojevci prije tri desetljeća palo je u ruke okupatora gdje su nad 46 osoba počinjeni strašni zločini. Njih 11 još nije pronađeno. Prema ideji producenta Antuna Ivankovića snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Berak – neispričana priča”. Film je to u trajanju od 60 minuta o kalvariji koju su pretrpjeli stanovnici sela i nad kojima su u agresiji nad Hrvatskom počinjeni najteži ratni zločini.

Tematika je vrlo potresna, rekao je redatelj Branko Ištvančić:
- Radi se o značajnoj temi, važno je znati što se događalo u Domovinskom ratu i stanovništvu sela Berak koje je jako stradalo. Zato sam, na inicijativu Antuna Ivankovića, prihvatio biti redatelj. -
te dodao kako je sudjelovalo 10-ak preživjelih iz logora, mučenih i silovanih koji su ispred kamera izrekli svoja svjedočanstva.

Snimanje je započelo prije tri godine no, pandemija je usporila cijeli projekt te će tako premjerno film biti prikazan 02. rujna u 11 sati u Domu kulture u Berku. Film bi nakon Berka trebala vidjeti i publika diljem Slavonije, a potom i u cijeloj Hrvatskoj jer ova tematika ne smije biti zaboravljena.

Pročitano 581 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI