Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Svečano otvoren 28. Festival glumca u Županji

Svečano otvoren 28. Festival glumca u Županji Foto: VSŽ

U Županji u dvorani "Mladost" svečano je otvoren 28. Festival glumca. 

U Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji biti će izvedeno 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije.

U Gradu Županji ovogodišnjem gradu domaćinu Festivala glumca, okupljene glumce i publiku na otvaranju je prvo pozdravio gradonačelnik Grada Županje Damir Juzbašić te svim sudionicima Festivala l zaželio dobrodošlicu, a potom se obratila i ovogodišnja domaćica Festivala, kazališna, televizijska i filmska glumica te nacionalna prvakinja HNK u Split u Ksenija Prohaska.

Zahvalivši se HDDU što joj je povjerio tu čast koju su, istaknula je, prije nje imali mnogi glumački velikani, te je rekla:

- Puno mi je srce i hvala vam. Ovaj festival je započeo s ljubavi i podrškom koju su glumci dali, a publika im silno uzvratila istom ljubavi - rekla je Prohaska.

Predsjednik Festivalskog vijeća Festivala glumca Joško Ševo u svojem obraćanju naveo je kako je Festival glumca u svim kategorijama festival izvrsnosti.

- Izvrstan je po glumačkim ostvarenjima, on je u području izvrsnosti i u pogledu našeg ocjenjivačkog suda, kao i po kakvoći publike koja nas gleda u ovih pet gradova - rekao je Joško Ševo.

Istaknuo je kako je Festival glumca prestižan u glumačkom smislu jer su to nagrade struke i glumac se nalazi u središtu svih zbivanja na festivalu, te je pročitao pismo izbornika ovogodišnjeg Festivala Ivice Pucara, koji nije mogao doći na otvorenje.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović kazala je kako HDDU na Festival glumca dovodi najbolje hrvatske kazališne predstave, zahvalivši publici u Vukovarsko-srijemskoj županiji što to prepoznaje i svaku predstavu nagradi toplim emocijama i pljeskom.

U ime Ministarstva kulture obratila se dr.sc. Iva Hraste Sočo, rekavši kako Festival glumca karakterizira emocija, te je istaknula:

- Svi osjećamo tu emociju i to je ono što je posebno kod ovog festivala - istaknula je Hraste Sočo.

Sve predstave, njih 20 koje je odabrao izbornik Pucar, pomno će pratiti ocjenjivački sud, u kojem su ove godine poznata imena hrvatskog glumišta. Predvodi ih kazališni i televizijski glumac Ivica Zadro, zatim glumica u kazalištu „Žar ptica“  Ana Marija Vrdoljak i Jakov Bilić, glumac i ravnatelj HNK u Šibeniku. Na kraju festivala sud će donijeti odluke o dobitnicima nagrada ovogodišnjeg Festivala glumca.

Nakon prigodnih govora, izvedena je predstava "Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)" autorskog dvojca Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića, nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe.

U predstavi u kojoj su osim Filipovića (dr. Franjo Tuđman) i Svrtana (Josip Broz Tito) glumili su i Ornela Vištica (mr.sc. Kolinda Grabar Kitarović), Hrvoje Kečkeš (Stjepan Mesić) te Siniša Miletić (Ivo Josipović).

Pročitano 571 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI