Ispiši ovu stranicu

Konzervatori preventivno čiste samostanske knjige

Konzervatori preventivno čiste samostanske knjige Foto: Marija Molnar

U knjižnici Franjevačkog samostana i muzeja Vukovar u tijeku je preventivna konzervacija knjižne i arhivske građe. Provode je zagrebački stručnjaci za konzervaciju i restauraciju, a kako teče posao, pojasnio je jedan od njih Velimir Mikec.

- Riječ je o projektu koji se provodi godinama. Uzima se nekoliko stotina do tisuću jedinica, a tijekom intenzivnog rada četiri čovjeka mogu pregledati i i očistiti i obraditi od 500 do 1000 jedinica u dva tjedna, ovisno u kakvom se stanju knjige nalaze i koliko ih se do sada čistilo. Neke su knjige korištenije, neke su bile dugo vremena u lošim uvjetima izložene vodi, insektima itd. U procesu čišćenja knjiga potrebno ih je prelistati stranicu po stranicu, pregledati, istovremeno isprašiti i prozračiti te na kraju urediti korice – rekao je Mikec.

U procesu čišćenja knjiga potrebno ih je prelistati stranicu po stranicu, pregledati, istovremeno isprašiti i prozračiti te na kraju urediti korice. Na ovaj se način produžuje vijek knjigama, a ukoliko se nakon provedene konzervacije nalaze u kontroliranim uvjetima u kojima su vlaga i temperatura stalni, ne mora ih se konzervirati nekoliko desetljeća. Potrebno je samo tu i tamo nasumično izvaditi koju knjigu i provjeriti stanje, da se slučajno nisu zavukli insekti.

Inače knjižnica Franjevačkog samostana i muzeja u Vukovaru, sa starim i novim odjelom, sadrži oko 30 tisuća naslova.

Pročitano 558 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar