Ispiši ovu stranicu

Najavljen treći Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Na konferenciji za medije održanoj u Vinkovcima najavljen je treći Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena, koji je prije dvije godine, u suradnji s Gradom Vinkovcima i Turističkom zajednicom grada Vinkovaca, pokrenula udruga Vinkovački šokački rodovi. Ova slavonska priča već traje, a njezin vrhunac očekuje se 29. listopada.

Već treću godinu zaredom Festival šunke, vina, rakije i kulena prikazuje najbolje što možemo ponuditi, našu tradiciju i način života te Vinkovce stavlja na gastronomsku kartu kontinentalne turističke ponude.
Kako su na održanoj konferenciji najavili organizatori, u tijeku je prikupljanje uzoraka, a kao i svake godine diplome i medalje ponovno čekaju na najbolje.

- Danas promoviramo manifestaciju koja je mlada, ali je svakako dobro prihvaćena. Doprinosi našoj želji da Vinkovci imaju puno dobrih i kvalitetnih manifestacija kojima promičemo naš kraj, u sklopu toga i gastronomiju i sve ono što imamo za ponuditi u Vinkovcima i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kroz ove četiri delicije na najbolji način predstaviti ćemo Slavoniju i Vinkovce - rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimir Liščić naglasio je kako je cilj festival učiniti tradicionalnim i postići kroz nekoliko godina da svi oni koji proizvode šunku, vino, rakiju i kulen, čuvaju svoje uzorke do listopada upravo za ovaj festival.

- Kada to kažem onda mislim prije svega na Slavoniju, Baranju i Srijem jer znamo da ovdje od rođenja čovjeka do smrti, u pravilu ne postoji niti jedno obiteljsko ili javno događanje, a da nema ta četiri proizvoda na stolu, baš kao i sada ovdje pred nama. S obzirom na to da su Vinkovci najstarije naselje u Europi od prije više od 8 tisuća godina kao i to da imaju najjaču manifestaciju kada je riječ o tradicijskoj kulturi, Vinkovačke jeseni, mi želimo da imaju i jedan ovakav festival koji će biti reprezentativan i prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj i za koji će se čuvati uzorci – rekao je Zvonimir Liščić.

Jedan od organizatora ovoga festivala je i Turistička zajednica grada Vinkovaca koja se ove godine uključila na jedan drugačiji način. Martina Matković direktorica Turističke zajednice Vinkovci pozvala je sve sugrađane da se odazovu pozivu na festival.

- Svi naši sugrađani imat će priliku degustirati proizvode u subotu 30. listopada u pješačkoj zoni od 10 do 12 sati. Zabavljat će nas sve TS Đeram, a moći ćete kupiti i neke tradicijske proizvode. Pozivamo sve da dođu, degustiraju i uvjere se da je ovo festival koji treba posjetiti i razvijati, jer svi znamo da je gastronomija jedan od ključnih turističkih aduta svake destinacije, pa tako i Vinkovaca - poručila je direktorica Turističke zajednice Martina Matković.

Pročitano 629 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI