Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba Sloboda se njegovim imenom zove

Predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Foto: Gradska knjižnica Vukovar

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 4. studenoga 2021. godine svečano je otvorena izložba Sloboda se njegovim imenom zove koju je u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara u Domovinskome ratu priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa suorganizatorom Večernjim listom te partnerima – udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar.

-Na otvaranju uz visoke dužnosnike Republike Hrvatske govorila je i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić, a izložbu je za javnost otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Izložba daje uvid u fotografije, knjige, rukopise, novinske članke i ostalu građu koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u svojim zbirkama – građu koja svjedoči o stradanju Vukovara, ali i bogatoj kulturi grada. Kao dio otvorene izložbe Gradska knjižnica Vukovar izradila je virtualnu izložbu pod nazivom Kultura u Vukovaru danas. Virtualna izložba predstavlja na planu grada ustanove koje danas djeluju u Vukovaru kao čuvari kulture i tradicije te suradnjom, povezanošću i kvalitetom svojih programa izgrađuju i nose nacionalni i kulturni identitet. 
Autori su izložbe djelatnici NSK u Zagrebu Hrvoje Špac, Maja Priselac i Sofija Klarin Zadravec, dok su autori izloženih fotografija Davorin Višnjić, Drago Havranek, Emica Elveđi Goran Pichler, Igor Kralj, Josip Bistrović, Marko Mrkonjić, Mišo Lišanin, Robert Belošević, Robert Šipek, Siniša Hančić i Viktorin Jurić Paša. Autori virtualne izložbe Kultura u Vukovaru danas su Jelena Miškić, Borivoj Čalić i Eleonora Đekić iz Gradske knjižnice Vukovar.

Izložba Sloboda se njegovim imenom zove održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa Godina čitanja, a moći će se pogledati do 30. studenoga - stoji u priopćenju Gradske knjižnice Vukovar.  

Virtualne izložbe su dostupne na poveznicama:
Kultura u Vukovaru danas: http://virtualna.nsk.hr/vukovar/kultura-danas/
Digitalne zbirke i izložbe posvećene Vukovaru i njegovoj kulturno-povijesnoj baštini: http://virtualna.nsk.hr/vukovar/

 

 

Pročitano 628 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić