Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Dokumentarna izložba o pomoći hrvatskih iseljenika u Domovinskom ratu

Hrvatska matica iseljenika (HMI) u suradnji s Državnim arhivom Vukovar upriličila je otvorenje dokumentarne izložbe o pomoći hrvatskih iseljenika u Domovinskom ratu oko informiranja stranih medija o istini i agresiji na Hrvatsku.

Riječ je o radu ureda za strane novinare (Foreign Press Bure- au) koji su djelovali u sklopu Hrvatskog informativnog centra (HIC) i imao važnu ulogu u vrijeme vojne i medijske agresije na Hrvatsku i BiH. Centar je osnovao Ante Beljo, tadašnji ravnatelj HMI i u kojem su djelovali mladi ljudi iz hrvatskog iseljeništva.

Kasnije je uslijedila pomoć velikih iseljeničkih zajednica iz Amerike, Australije i Kanade koji su prikupljali humanitarnu pomoć za branitelje diljem Hrvatske.

Jedna od pomoći je bila u siječnju 1992. kada je obitelj Maglica iz kalifornijske podružnice Hrvatsko – američke udruge darovala dva automobila i 50 tisuća baterijskih svjetiljki Mag Lite (kakve je koristila američka vojska u Pustinjskoj oluji), koje je FPB raspodijelio braniteljima na bojištima u Hrvatskoj, od Nuštra do Dubrovnika. Izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika predvođeno zamjenikom ravnatelja Ivanom Tepeš položilo je vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata povodom obilježavanja obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara.

 

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI