Ispiši ovu stranicu

U Beogradu prikazan dokumentarni film KPJ i Vukovar

Film KPJ i Vukovar Film KPJ i Vukovar Foto: Milan Paun

Na 17. Međunarodnom filmskom festivalu “Slobodna zona” u Beogradu prikazan je dokumentarni film KPJ i Vukovar - od nastanka do nestanka redatelja Milana Pauna.

Producent filma koji govori o osnivanju KPJ u Vukovaru prije stotinu godina i utjecaju na vukovarsku zajednicu sve do Domovinskoga rata je Humanitarno braniteljski kulturni centar Vukovar. Film je prikazan u art kinu Kolarac, a nakon prikazivanja održana je panel rasprava.
- Čast nam je što je film prikazan na ovako značajnom međunarodnom festivalu, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da smo na festival pozvani i da je to prvi film koji je producirala neka braniteljska udruga, a koji je prikazan u Srbiji. Drago mi je da je publika prepoznala apolitičnost ovoga filma jer film navodi povijesne činjenice temeljem kojih svaki gledatelj može imati vlastitu interpretaciju događaja – rekao je redatelj Paun dodajući kako je kino dvorana bila puna.

- Imali smo i jednu provokaciju, ali to je i bilo za očekivati. Osobu je zasmetalo što su u filmu prikazane žrtve komunističkog terora nakon Drugog svjetskog rata, ali film ne bi bio potpun bez te tamne strane lica komunizma- poručuje Paun.

Na festivalu je prikazan 61 cjelovečernji igrani i dokumentarni film te 20 kratkih filmova u 12 kino dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Prikazan je i hrvatski igrani film Murina. Filmski festival završava danas.

 

 

Pročitano 605 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić