Ispiši ovu stranicu

Vlasta Novinc predavala o Nikoli Andriću

Povod za predavanje je Međunarodni dan materinskoga jezika Povod za predavanje je Međunarodni dan materinskoga jezika GKV

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika, 21. veljače, predavanje "O ljubavi prama materinskom jeziku – Nikola Andrić, Branič jezika hrvatskoga, 1911." održala je u Gradskoj knjižnici Vukovar Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru.

Filološki rad Vukovarca Nikole Andrića (1867. - 1942.) predstavila je u kontekstu značaja materinskoga jezika i njegove uloge u očuvanju nacionalnih i kulturnih identiteta.

„Kako je Nikola Andrić svojim životom i radom posvjedočio, bez znanja i ljubavi nema osviještene kulture i sačuvane baštine! Branič jezika hrvatskoga jezični je savjetnik, ali i zanimljivo štivo iz kojega se mogu iščitati Andrićevi stavovi o jeziku kao najznačajnijem nositelju kulture i tradicije”, rekla je Novinc.

Andrić smatra da je jezik kolektivno (nacionalno) dobro te da je zajednički zadatak umjetnika, kulturnih djelatnika, publicista i učitelja osluškivati narodni govor te ga na tom tragu učiniti suvremenim sredstvom pismene i govorene komunikacije.

Posebno su Andrićevi stavovi aktualni u vremenu globalizacije i nestajanja velikog broja jezika, kada se znanjem i ljubavlju prema materinskoj riječi može sačuvati baština i izreći toliko opjevana i željena sloboda.

Pročitano 373 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun