Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Županji otvoreno 55. Šokačko sijelo

U Županji otvoreno 55. Šokačko sijelo Foto: HINA

Glazbeno- scenskom priredbom "Jedva čekam da poklade dođu" u Županji je u petak otvoreno 55. Šokačko sijelo, manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine.

Ovogodišnje, 55. Šokačko sijelo održava se od 18. veljače do 1. ožujka, a svečanost otvorenja tradicionalno se održava zadnji vikend manifestacije u sklopu koje se ove godine održava niz kulturnih, foklornih, gospodarskih i zabavnih priredbi.

U svečanosti otvorenja, održanoj u kinu "Mladost", sudjelovali su članovi županjskih KUD-ova "Tomislav" i "Kristal", Kulturni centar "Igrišće", Prva pjevačka konjica "Sinđir" i glumci Gradskog amaterskog kazališta Županja. Na pozornici su uprizoreni pokladni običaji u Slavoniji kroz četiri naraštaja, od djetinjstva do kasne starosti.

Potom je održana i središnja priredba Šokačkog sijela, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2022." u kojem su sudjelovale 23 djevojke iz 18 mjesta Slavonije i Srijema, a najljepšom je proglašena Marta Đaković iz Županje, kojoj je prigodne poklone uručio vukovarsko- srijemski župan Damir Dekanić.

Šokačko sijelo tradicionalno završava Seljačkom zabavom koja se održava uvijek utorkom, pred blagdan Pepelnice odnosno Čiste srijede kojom u Katoličkoj crkvi počinje vrijeme Korizme.

Pročitano 543 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI