Ispiši ovu stranicu

Državni arhiv u Osijeku slavi 75. obljetnicu

Darovanje Povelje plemstva Darovanje Povelje plemstva Foto: OBŽ

Povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Državnog arhiva u Osijeku otvorena je izložba „Retrospektiva izdavačke i izložbene djelatnosti osječkog arhiva“ te potpisan darovni ugovor kojim Marijan pl. Gorianzky daruje Državnom arhivu u Osijeku plemićku diplomu iz 1620. godine i obiteljske dokumente od 17. do 20. stoljeća.

Kako je pojasnio, Povelja plemstva datira iz 1620. godine kada ju je ondašnji car Ferdinand II. Habsburški dodijelio obitelji, vjerojatno zbog vojnih ili humanitarnih zasluga, a on ju je naslijedio i čuvao sve ove godine.

Ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen istaknuo je kako je proteklih 75 godina arhiva obilježila velika izdavačka aktivnost.
- Puno je odrađenog posla na preuzimanju arhivske građe i njezinoj pripremi za korištenje iza nas, a najveći problem nam predstavlja nedostatak prostora. Vjerujem da smo zahvaljujući suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom ove obljetničke godine najbliže rješenju – rekao je Kušen i dodao kako je izuzetno ponosan na činjenicu da su iz fundusa osječkog arhiva stvorena još dva na području Slavonije, u Virovitici i Vukovaru, s kojima imaju izvrsnu suradnju. Naglasio je i kako najveću vrijednost u DAOS-u ima građa Grada Osijeka jer ona svjedoči o životu i razvoju grada tijekom vremena.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je djelatnicima arhiva 75. obljetnicu postojanja i naglasio kako će dugogodišnje težnje za osiguravanjem dodatnog prostora uskoro biti riješene.
-Trenutno razmatramo različita idejna rješenja u pronalasku adekvatnog prostora, nakon čega kreće realizacija projekta – poručio je Miletić.

 

 

Pročitano 404 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić