Ispiši ovu stranicu

Legenda o Orionu pretočena u slikovnicu

S predstavljanja slikovnice S predstavljanja slikovnice Hina

Dječja slikovnica Legenda o Orionu, u kojoj autor Silvio Matušinskij kroz priču za djecu progovara o iznimno važnom prapovijesnom nalazu iz Vinkovaca, posudi Orion, predstavljena je u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića, javlja Hina.

"Ideja se rodila još dok sam bio mlađi jer sam veliki poklonik povijesti i arheologije. A kako me život odveo u rad u prosvjetu, shvatio sam da djeca jako malo znaju o povijesti i baštini ovog baštinom bogatoga grada", kazao je Silvio Matušinskij koji je autor 60-tak dijela različitog žanra, najviše romana i pripovijesti za djecu, ali i za odrasle.

Mara Majstorović iz vinkovačke udruge Samo pozitivno, koja je izdavač slikovnice, rekla je kako je kroz Legendu o Orionu zaživjela 'lijepa priča kroz koju se želi najmlađe naučiti da pričaju o baštini i povijesti svoga grada'.

"Priča je simpatična u vidu lijepe legende. U vrijeme pandemije koronavirusa priču su djeci vinkovačkih gradskih vrtića prepričavale tete i na kraju su djeca i nacrtala pojedine dijelove priče, a njihovim likovnim uradcima slikovnica je i oslikala, što svemu daje dodanu vrijednost", kazala je Mara Majstorović.

Prapovijesna keramička posuda Orion pronađena je 1978. godine prilikom arheoloških iskapanja vezanih uz gradnju hotela "Slavonija" u Vinkovcima.

Pročitano 439 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun