NAJNOVIJE
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)
U Sabor ušli Penava, Mažar, Matić i Pavliček

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnoga izbornoga povjerenstva pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17. travnja najviše mandata osvojila Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Mjesto u Saboru su u našoj izbornoj jedinici osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti. I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača. Iz pete izborne jedinice u Sabor ulaze Vukovarci Nikola Mažar iz HDZ-a, Ivan Penava iz DP-a, Predrag Matić iz SDP-a i i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 14:40)

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba Cvjetovi koji vječno cvatu

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba Cvjetovi koji vječno cvatu Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „CVJETOVI KOJI VJEČNO CVATU“ - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay".

Gostovanje izložbe "Cvjetovi koji vječno cvatu - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay", ostvareno je u partnerstvu Gradskog muzeja Vukovar i Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku te u suradnji s Muzejom Slavonije Osijek uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

- U Gradskom muzeju Vukovar danas je uistinu iznimno važan dan s obzirom na otvaranje izložbe koja predstavlja Zsolnay keramiku koja je svima itekako poznata, ali sumnjam da je poznato kako je nastala i kako je muzejska podloga itekako važna za tu prekrasnu keramiku – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić dodajući kako je ovaj dan važan i zbog početka suradnje Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja Janus Panonius iz Pečuha i Muzeja Slavonije iz Osijeka.

Mađarska izložba 2

Izložba, čiji koncept autorski potpisuju Noémi Neichl, István Burján i Katalin Sárközi, govori o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti te jednoj iznimnoj cjelini predmeta - kapicama, kao najstarijim predmetima iz zbirke Zsolnay.
-Ime Zsolnay važno je za Pečuh, ali i za cijelu Europu. Tereze je još 20 godina prije osnivanja mađarskog nacionalnog Etnografskog muzeja počela etnografski skupljati kapice, a njezina sestra Júlie bila je prva koja je kistom oslikala ne samo kapice, nego i cijele nošnje. Tereze je bila prva etnologinja. Kapice je skupljala zbog čudesnih motiva koji se pojavljuju na njima, a koji nam prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara te ih preslikala na keramičke posude. Na taj način je od tekstila, takoreći slučajno, napravila veliko etnografsko čudo, što je etnolozima jako značajno zato što su to prvi službeni dokumenti koji su dospjeli u muzeje – rekao je voditelj Etnografskog odjela Muzeja Janus Panonius iz Pečuha István Burján dodajući kako u cijelome svijetu niti jedan muzej nema više od 1000 kapica.

U zbirci sestara Zsolnay prikupljeno je deset tisuća predmeta različite tekstilne građe ručnog rada i 150 keramičkih predmeta koji vjerno prikazuju bogatstvo primjena narodnog stvaralaštva i ornamentike. Ta je građa u prosincu 1949. godine dospjela u pečuški Etnografski muzej kada ju je Margita Mattyasovszky-Zsolnay dala na pohranu, dajući tako temelj za drugu najveću zbirku narodnog tekstila u Mađarskoj.Ornamentika ovih kapica bila je inspiracija za ukrašavanje svjetski poznate Zsolnay keramike.

- Nama je izrazito drago što smo mogli doprinijeti otvorenju ove izložbe u Vukovaru te prikazati kulturu Mađara i poznate obitelji Zsolnay, posebice stoga što ona ima jako veliko značenje u etnografskom smislu – rekao je generalni konzul Mađarske Janos Sandor Fuzik.

Otvorenju ove izložbe koju će posjetitelji moći vidjeti tijekom travnja nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac, a u programu je sudjelovao i Ženski pjevački zbor „Jesenske ruže“ Udruge Mađara grada Vukovara.

 

Pročitano 376 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija