NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 909 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo 10 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 909 novih slučajeva koronavirusa, broj aktivnih slučajeva je 5.149, a preminulo je 10 osoba - izvijestio je u četvrtak nacionalni Stožer civilne zaštite. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 435 pacijenta, od toga je na respiratoru njih 10. U samoizolaciji je trenutno 3.347 osoba.

Od početka pandemije u veljači 2020.godine do danas ukupno je zabilježeno 1.231.575 osoba zaraženih novim koronavirusom, a od bolesti su preminule 16.902 osobe. Ukupno se oporavilo 1.209.524 osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:40)
Turistička zajednica u Vinkovcima uručila priznanja za uređenje prostora

Na Šokačkom stanu u Vinkovcima održana je svečana dodjela priznanja svim sudionicima akcije Turističke zajednice Grada Vinkovaca „Volim Vinkovce”.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:25)
Ove školske godine naša je županija osigurala pomoć za 79 učenika s teškoćama

U školskoj 2022./2023.godini kroz projekt Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja bit će osigurana podrška u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te zaposlena 63 pomoćnika u nastavi i troje stručnih komunikacijskih posrednika. Projekt je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska županija ga provodi u suradnji s Europskim socijalnim fondom, moglo se doznati na konferenciji za medije održanoj u Vinkovcima.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 12:02)
Fond objavio pozive za korištenje OIE te energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, te za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu, vrijedna 195 milijuna kuna. 

- Sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična su i okolišno prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama može osigurati energetsku neovisnost, povoljno djelovati na kućni budžet te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva - pojasnila je Alenka Košiša Čičin-Šain, vršiteljica dužnosti mjesta direktorice Fonda te dodala kako je u okviru poziva, sufinanciranje moguće dobiti za instalaciju fotonaponskih elektrana, ali i za sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode, u koje su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete.

Za ovakve projekte, građanima je, ovisno o lokaciji, dostupno do 40 posto, do 60 posto ili do 80 posto prihvatljivih troškova.

Maksimalan iznos poticaja je do 128 tisuća kuna, a jedan od uvjeta za dodjelu je da kuća ima energetski razred C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

U Fondu kažu da iako je taj poziv vrijedan 95 milijuna kuna otvoren danas, s obzirom da je potrebno određeno vrijeme za pripremu dokumentacije za prijavu, sa zaprimanjem zahtjeva krenut će se od 15. studenoga.

Poziv će biti otvoren do kraja godine, zaključno s 31. prosincem ove godine, a svi zainteresirani će svoje zahtjeve moći dostaviti isključivo poštom.

Građani čije su kuće oštećene u potresu, Fondu će svoje prijave za energetsku obnovu dostavljati od 27. listopada.

Ukupno 100 milijuna kuna je dostupno kućama s područja Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

S do 80 posto će se sufinancirati projekti cjelovite energetske obnove, koji uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova i/ili poda), zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ili samo projekti povećanja toplinske zaštite.

Pojedinoj kući će maksimalno na raspolaganju biti do 370 tisuća kuna - 368 tisuća za mjere energetske obnove te dvije tisuće kuna za uslugu stručne pomoći za prijavu na poziv.

Oba javna poziva namijenjena su prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:32)
Iz Udruge žena Vukovar pozivaju starije osobe na mjerenje šećera u krvi i krvnoga tlaka

Javnom akcijom u petak 30.rujna Udruga žena Vukovar će obilježiti Međunarodni dan starijih osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:13)
Vukovarska udruga provodi projekt za očeve Tata je tata

Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još?-Vukovar dobila je financijska sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna za provedbu projekta Tata je tata.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 10:14)
Čestitka gradonačelnika Ivana Penave povodom Dana policije

Povodom Dana policije koji se obilježava danas, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je svim pripadnicima policijskih snaga čestitku.

- Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajkama i policajcima čestitam Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Sv. Mihovila. Hrvatska policija dala je izuzetno veliki doprinos u obrani i stvaranju naše domovine. Na tome, ali i na vašem svakodnevnom odgovornom radu na dobrobit svih građana Republike Hrvatske vam se iskreno zahvaljujem. Vaša dužnost zahtijeva visoki stupanj spremnosti, stoga ovim putem svim pripadnicama i pripadnicima policijskih snaga upućujem želje za puno budućih uspjeha koje će pratiti zdravlje i sigurnost - poručio je Penava. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 09:46)

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba Cvjetovi koji vječno cvatu

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba Cvjetovi koji vječno cvatu Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „CVJETOVI KOJI VJEČNO CVATU“ - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay".

Gostovanje izložbe "Cvjetovi koji vječno cvatu - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay", ostvareno je u partnerstvu Gradskog muzeja Vukovar i Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku te u suradnji s Muzejom Slavonije Osijek uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

- U Gradskom muzeju Vukovar danas je uistinu iznimno važan dan s obzirom na otvaranje izložbe koja predstavlja Zsolnay keramiku koja je svima itekako poznata, ali sumnjam da je poznato kako je nastala i kako je muzejska podloga itekako važna za tu prekrasnu keramiku – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić dodajući kako je ovaj dan važan i zbog početka suradnje Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja Janus Panonius iz Pečuha i Muzeja Slavonije iz Osijeka.

Mađarska izložba 2

Izložba, čiji koncept autorski potpisuju Noémi Neichl, István Burján i Katalin Sárközi, govori o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti te jednoj iznimnoj cjelini predmeta - kapicama, kao najstarijim predmetima iz zbirke Zsolnay.
-Ime Zsolnay važno je za Pečuh, ali i za cijelu Europu. Tereze je još 20 godina prije osnivanja mađarskog nacionalnog Etnografskog muzeja počela etnografski skupljati kapice, a njezina sestra Júlie bila je prva koja je kistom oslikala ne samo kapice, nego i cijele nošnje. Tereze je bila prva etnologinja. Kapice je skupljala zbog čudesnih motiva koji se pojavljuju na njima, a koji nam prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara te ih preslikala na keramičke posude. Na taj način je od tekstila, takoreći slučajno, napravila veliko etnografsko čudo, što je etnolozima jako značajno zato što su to prvi službeni dokumenti koji su dospjeli u muzeje – rekao je voditelj Etnografskog odjela Muzeja Janus Panonius iz Pečuha István Burján dodajući kako u cijelome svijetu niti jedan muzej nema više od 1000 kapica.

U zbirci sestara Zsolnay prikupljeno je deset tisuća predmeta različite tekstilne građe ručnog rada i 150 keramičkih predmeta koji vjerno prikazuju bogatstvo primjena narodnog stvaralaštva i ornamentike. Ta je građa u prosincu 1949. godine dospjela u pečuški Etnografski muzej kada ju je Margita Mattyasovszky-Zsolnay dala na pohranu, dajući tako temelj za drugu najveću zbirku narodnog tekstila u Mađarskoj.Ornamentika ovih kapica bila je inspiracija za ukrašavanje svjetski poznate Zsolnay keramike.

- Nama je izrazito drago što smo mogli doprinijeti otvorenju ove izložbe u Vukovaru te prikazati kulturu Mađara i poznate obitelji Zsolnay, posebice stoga što ona ima jako veliko značenje u etnografskom smislu – rekao je generalni konzul Mađarske Janos Sandor Fuzik.

Otvorenju ove izložbe koju će posjetitelji moći vidjeti tijekom travnja nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac, a u programu je sudjelovao i Ženski pjevački zbor „Jesenske ruže“ Udruge Mađara grada Vukovara.

 

Pročitano 189 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija