Ispiši ovu stranicu

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba Cvjetovi koji vječno cvatu

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba Cvjetovi koji vječno cvatu Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „CVJETOVI KOJI VJEČNO CVATU“ - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay".

Gostovanje izložbe "Cvjetovi koji vječno cvatu - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay", ostvareno je u partnerstvu Gradskog muzeja Vukovar i Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku te u suradnji s Muzejom Slavonije Osijek uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

- U Gradskom muzeju Vukovar danas je uistinu iznimno važan dan s obzirom na otvaranje izložbe koja predstavlja Zsolnay keramiku koja je svima itekako poznata, ali sumnjam da je poznato kako je nastala i kako je muzejska podloga itekako važna za tu prekrasnu keramiku – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić dodajući kako je ovaj dan važan i zbog početka suradnje Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja Janus Panonius iz Pečuha i Muzeja Slavonije iz Osijeka.

Mađarska izložba 2

Izložba, čiji koncept autorski potpisuju Noémi Neichl, István Burján i Katalin Sárközi, govori o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti te jednoj iznimnoj cjelini predmeta - kapicama, kao najstarijim predmetima iz zbirke Zsolnay.
-Ime Zsolnay važno je za Pečuh, ali i za cijelu Europu. Tereze je još 20 godina prije osnivanja mađarskog nacionalnog Etnografskog muzeja počela etnografski skupljati kapice, a njezina sestra Júlie bila je prva koja je kistom oslikala ne samo kapice, nego i cijele nošnje. Tereze je bila prva etnologinja. Kapice je skupljala zbog čudesnih motiva koji se pojavljuju na njima, a koji nam prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara te ih preslikala na keramičke posude. Na taj način je od tekstila, takoreći slučajno, napravila veliko etnografsko čudo, što je etnolozima jako značajno zato što su to prvi službeni dokumenti koji su dospjeli u muzeje – rekao je voditelj Etnografskog odjela Muzeja Janus Panonius iz Pečuha István Burján dodajući kako u cijelome svijetu niti jedan muzej nema više od 1000 kapica.

U zbirci sestara Zsolnay prikupljeno je deset tisuća predmeta različite tekstilne građe ručnog rada i 150 keramičkih predmeta koji vjerno prikazuju bogatstvo primjena narodnog stvaralaštva i ornamentike. Ta je građa u prosincu 1949. godine dospjela u pečuški Etnografski muzej kada ju je Margita Mattyasovszky-Zsolnay dala na pohranu, dajući tako temelj za drugu najveću zbirku narodnog tekstila u Mađarskoj.Ornamentika ovih kapica bila je inspiracija za ukrašavanje svjetski poznate Zsolnay keramike.

- Nama je izrazito drago što smo mogli doprinijeti otvorenju ove izložbe u Vukovaru te prikazati kulturu Mađara i poznate obitelji Zsolnay, posebice stoga što ona ima jako veliko značenje u etnografskom smislu – rekao je generalni konzul Mađarske Janos Sandor Fuzik.

Otvorenju ove izložbe koju će posjetitelji moći vidjeti tijekom travnja nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac, a u programu je sudjelovao i Ženski pjevački zbor „Jesenske ruže“ Udruge Mađara grada Vukovara.

 

Pročitano 375 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić